Kontakty

Telefon Telefon: +420 222 981 423
Mobil Mobil: +420 777 724 737
email E-mail: info@uds.cz
datová schránka Datová schránka: yen8z3r

Brexit: cla a nepřímé daně, pokud bude Británie třetí zemí

02.05.2018

29. března 2019 uplyne dvouletá lhůta ode dne, kdy Velká Británie oznámila svůj záměr vystoupit z Evropské unie. Pokud se Británie a EU do tohoto data nedohodnou na určitém přechodném období, přestane od 30. března 2019 ve Spojeném království platit veškeré primární a sekundární právo Unie a Velká Británie se stane vůči EU a jejím členským státům třetí zemí.

Dle posledního vývoje to zatím vypadá, že se Velká Británie s EU dohodnou na přechodném období, které bude platit do konce roku 2020. Nicméně – jak uvádí představitelé Evropské rady – dokud nebude dohodnuto vše, není dohodnuto nic.

I z tohoto důvodu vydává Evropská komise celou řadu oznámení, která již nyní upozorňují podnikatelskou sféru na důsledky v dané oblasti, pokud se Velká Británie stane třetí zemí. Jedno z oznámení se týká i oblasti cel a nepřímých daní.

V oblasti cel by taková situace znamenala následující:

  • Dovoz a vývoz zboží podléhá celnímu dohledu a kontrolám, uplatňují se běžné celní formality včetně celních deklarací a celní orgány mohou požadovat zajištění celního dluhu.
  • Uplatňuje se běžná celní nomenklatura včetně použití příslušných celních sazeb
  • Povolení udělující status schváleného hospodářského subjektu (SHS) a další povolení k celnímu zjednodušení, vydaná celními orgány Spojeného království, již nebudou platná na celním území Unie.
  • Zboží pocházející ze Spojeného království, které je součástí zboží vyváženého z EU do třetích zemí, se již nebude pro účely společné obchodní politiky EU považovat za původní.


  • V oblasti nepřímých daní potom bude dopad následující:
    • Zboží pořízené členským státem EU ze Spojeného království nebo zboží odeslané z členského státu EU do Spojeného království se bude nově považovat za dovoz a vývoz se všemi důsledky.
    • Osoby povinné k dani využívající režim jednoho správního místa (tzv. Mini-One-Stop-Shop) se budou nově muset k MOSS registrovat v některém z členských států EU.
    • Osoby povinné k dani usazené ve Spojeném království a nakupující zboží nebo služby z členských států EU si již nebudou moci nárokovat vrácení vstupní DPH elektronicky. I přesto však budou moci členské státy zaplacenou daň vrátit v případě, že s nimi Velká Británie bude mít uzavřenou dohodu o reciprocitě.
    • Členské státy EU, na jejichž území budou společnosti usazené ve Spojeném království uskutečňovat zdanitelné transakce, budou moci vyžadovat ustanovení daňového zástupce, který bude ručit za splatnou daň.
    • Dodavatelé z EU, kteří dodávají zboží podléhající spotřební dani do Spojeného království, nebudou nadále moci využívat systém EMCS pro dodávky v režimu podmíněného osvobození od spotřební daně.


    Pro úplnost dodáváme, že například v oblasti přímých daní by okamžité důsledky brexitu mohly znamenat nemožnost uplatnit snížené zdanění výplat dividend, plateb licenčních poplatků a úroků tak, jak je umožňují příslušné evropské směrnice. Významné by mohly být i dopady v oblasti volného pohybu osob, ať již například z pohledu různých administrativních povolení nebo důchodového pojištění. I když je více pravděpodobné, že se dohodu o přechodném ustanovení podaří uzavřít, je nutné všechny relevantní oblasti sledovat a připravit se na situaci, která může dnem vystoupení Velké Británie z EU 29. března 2019 nastat.




    další novinky v kategorii: Účetnictví

    Nezveřejnění účetních závěrek může vyjít účetní jednotky příliš draho
    18.05.2022
    Spousta podnikatelů má svou účetní závěrku za rok 2021 hotovou a své daňové přiznání podané. Tímto ale povinnost účetní jednotky nekončí. Jaký je termín pro zveřejnění účetní závěrky do sbírky listin a jaké sankce mohou účetní jednotky za nesplnění povinnosti očekávat?


    Informace k protikrizovému balíčku MF
    01.07.2020
    Dnem 1. 7. 2020 nabývá účinnosti zákon č. 299/2020 Sb., kterým se mění některé daňové zákony v souvislosti s výskytem koronaviru SARS-CoV-2 a zákon č. 159/2020 Sb., o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2, ve znění pozdějších předpisů.


    Sdělení MF k prohlášení Výboru evropských orgánů pro dohled nad auditem (Committee of European Auditing Oversight Bodies - CEAOB
    02.04.2020
    Pandemie COVID-19 v důsledcích ovlivní mnohé společnosti. Ovlivní jejich činnost, finanční situaci, ekonomickou schopnost i budoucí vývoj. V účetnictví, které v peněžním vyjádření zaznamenává informace o hospodářských jevech společnosti, se dopady pandemie COVID-19 u mnohých společností bezpochyby projevily nebo projeví. Vykazování finančních i nefinančních informací, které z účetnictví vychází, nabývají ve světle aktuální situace na významu. Neméně významným je za daných okolností i bezvadný audit finančních i nefinančních informací.


    Vláda pozastavila EET. Nebude platit během nouzového stavu a tři měsíce poté
    23.03.2020
    Vláda dnes jednomyslně schválila pozastavit elektronickou evidenci tržeb (EET) po dobu trvání nouzového stavu a následujících třech měsíců. Znamená to, že žádný poplatník nebude muset evidovat své tržby a tato povinnost nebude nikterak kontrolována, řekl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec. Návrh, který je třeba upravit zákonem, v úterý projedná Poslanecká sněmovna na mimořádném zasedání.


    Ministerstvo financí předkládá návrh věcného záměru nového zákona o účetnictví
    18.11.2019
    Do mezirezortního připomínkového řízení míří návrh věcného záměru nového zákona o účetnictví z dílny Ministerstva financí.


Kde nás najdete

UDS, s.r.o.
Vršovická 841/40, 101 00 Praha 10

Telefon: +420 222 981 423
Mobil:+420 777 724 737
E-mail: info@uds.cz

Mapa

Novinky

Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.

další novinky

Kalkulace ceny