Kontakty

Telefon Telefon: +420 222 981 423
Mobil Mobil: +420 777 724 737
email E-mail: info@uds.cz
datová schránka Datová schránka: yen8z3r

Plošný odklad splátek končí, poskytovatelé úvěrů budou klientům pomáhat individuálně

02.11.2020

V sobotu 31. října 2020 končí plošné moratorium na splátky úvěrů a hypoték. Banky i nebankovní poskytovatelé úvěrů dnes ujistili ministryni financí, že budou na individuální bázi vycházet vstříc klientům, kteří se po jeho skončení mohou dostat do finančních problémů. Ministerstvo financí proto v tuto chvíli nebude navrhovat prodloužení úvěrového moratoria. Situaci však bude i nadále aktivně monitorovat a v případě potřeby bude připraveno zareagovat konkrétními legislativními či nelegislativními kroky. Oznámila to ministryně financí Alena Schillerová po jednání s prezidentem České bankovní asociace Tomášem Salomonem a zástupci nebankovních úvěrových společností i neziskových organizací zabývajících se ochranou spotřebitele.

„Na jaře jsme mnoha domácnostem a firmám umožnili odložit si splátky až do konce října, aby se vyhnuly problémům se splácením. Jenže i dnes zůstává situace pro řadu z nich složitá, proto jsem pečlivě zvažovala, zda úvěrové moratorium neprodloužit. Zástupci bank a nebankovních poskytovatelů mě ale ujistili, že budou klientům vycházet vstříc a zvolí pro ně řešení na míru, které bude v jejich situaci nejvhodnější. Na základě jejich příslibu sice v tuto chvíli nebudeme přistupovat k dalšímu plošnému moratoriu, situaci ale budeme bedlivě sledovat. Budeme dál pravidelně komunikovat s poskytovateli úvěrů i neziskovým sektorem, a pokud by se situace na trhu změnila, budeme připraveni podniknout takové kroky, abychom ochránili občany před dluhovou pastí,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

„V tuto chvíli dáváme přednost individuálním dohodám dlužníků se svými věřiteli. Podle údajů bank by mělo mít problémy s obnovením splácení zhruba 10 až 15 % klientů, kteří využili dosavadní možnosti odkladu splátek. Většina jejich klientů se naopak ke splácení odložených úvěrů vrací bez problémů. Ani neziskové organizace nejsou nakloněny tomu, aby se složitá situace některých dlužníků řešila plošným moratoriem bez toho, že by byla přezkoumána jejich finanční situace,“ vysvětluje ministryně financí.

„Banky sdružené v České bankovní asociaci, podniknou všechny možné kroky, aby byl klientům, kteří to potřebují, nabídnut individuální přístup ve splácení jejich úvěrů. Důležitá je především včasná komunikace s bankou. V případě odmítnutí žádostí o individuální přístup ve splácení se mohou klienti také obracet na ombudsmany svých bank, případně na Poradnu při finanční tísni, kterou banky zřídily. Ta už v minulosti pomohla statisícům dlužníků v problémech se splácením,“ zdůrazňuje prezident České bankovní asociace Tomáš Salomon.

Úvěrové moratorium umožnilo dlužníkům z řad běžných spotřebitelů, OSVČ a firem odložit splácení úvěrů a hypoték sjednaných před 26. březnem 2020, a to do konce července, nebo do konce října. Bylo závazné pro všechny banky a nebankovní poskytovatele úvěrů, klienti jej mohli využít dobrovolně.

Banky i nebankovní společnosti už dříve veřejně deklarovaly, že jsou připraveny řešit individuálně situace klientů, kteří se mohou dostat po skončení úvěrového moratoria na konci října do finančních problémů. Ať už skrze odklady splátek na individuální bázi, snížení výše měsíčních splátek, konsolidaci úvěrů nebo jiné nástroje. „Často jde o podnikatele v oblasti nejvíce zasaženého pohostinství či ubytování, se kterými již banky aktivně hledají řešení například formou individuálního splátkového plánu,“ doplňuje Alena Schillerová.

Klienti nebankovních společností mohou své podněty či stížnosti ohledně sjednávání smluvních odkladů splátek úvěrů po konci moratoria směřovat na Českou leasingovou a finanční asociaci a Asociaci poskytovatelů nebankovních úvěrů. Tato profesní sdružení budou situaci na poli půjček dále monitorovat ve spolupráci s neziskovými organizacemi Člověk v tísni a Poradna při finanční tísni.

„Budeme pozorně sledovat, zda věřitelé skutečně dodrží příslib vstřícného přístupu k lidem, kteří se nezaviněně dostali do finančních těžkostí. Pokud tušíte, že budete mít se splácením Vašich závazků potíže, je třeba již nyní banku či nebankovní společnost kontaktovat a pokusit se domluvit. Jestliže věřitel nebude připraven rozumným návrhům vyhovět, doporučujeme obrátit se na dluhové poradny Člověka v tísni, Poradny při finanční tísni a dalších neziskových organizací. Lidé by se naopak měli vyhnout tomu, že si na splácení budou znovu půjčovat a vytloukat tak ‚klín klínem‘,“ uzavírá David Borges z Člověka v tísni.




další novinky v kategorii: Obecné a ostatní

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
25.10.2023
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.


Daňové milostivé léto se blíží. Webové aplikace a portál MOJE daně vám pomohou zbavit se daňových dluhů
07.07.2023
Daňové milostivé léto proběhne letos od 1. července do 30. listopadu 2023. Splacení jistiny dluhu, tedy nedoplatku na dani, vzniklého do 30. září 2022 umožní fyzickým osobám zbavit se souvisejících nedoplatků na úrocích, penále či pokutách. Vedle toho dlužníkům fyzickým i právnickým osobám ze zákona zaniknou drobné nedoplatky na dani a příslušenství, pokud v součtu u jednoho finančního úřadu nepřevyšují 1 000 korun.


Přehled změn a novinek na rok 2023
24.01.2023
Finanční správa připravila souhrn novinek a legislativních změn, které mají vliv na daňové poplatníky. Finanční správa proto přináší jejich souhrnný přehled a představuje i připravované funkcionality portálu MOJE daně.


INFORMAČNÍ LETÁK K DAŇOVÝM NOVINKÁM PRO ROKY 2022 A 2023
03.01.2023
Vážení obchodní partneři, rádi bychom vás touto cestou informovali o novinkách v daňové oblasti pro roky 2022 a 2023. Informace poskytuje: UDS, s.r.o., PO oprávněná poskytovat daňové poradenství


Milostivé léto pokračuje. Na závazky u Finanční správy nicméně nelze využít
16.09.2022
Finanční správa reaguje na pokračování tzv. Milostivého léta, které probíhá od 1. 9. do 30. 11. 2022 a veřejnosti umožnuje zbavit se některých exekucí u veřejnoprávních institucí. Milostivé léto se vztahuje pouze na veřejnoprávní dluhy vymáhané v soudní exekuci a netýká se daňových a správních exekucí, kterými finanční úřady vymáhají daňové pohledávky.


Kde nás najdete

UDS, s.r.o.
Vršovická 841/40, 101 00 Praha 10

Telefon: +420 222 981 423
Mobil:+420 777 724 737
E-mail: info@uds.cz

Mapa

Novinky

Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.

další novinky

Kalkulace ceny