Kontakty

Telefon Telefon: +420 222 981 423
Mobil Mobil: +420 777 724 737
email E-mail: info@uds.cz
datová schránka Datová schránka: yen8z3r

Zrušení daně z nabytí nemovitých věcí- žádost

07.10.2020

S účinností zákona o zrušení daně z nabytí nemovitých věcí došlo ke dni 26. září 2020 ke zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, a to se zpětnou účinností pro případy, kdy byl vklad práva do katastru nemovitostí proveden v prosinci 2019 a později. Daň z nabytí nemovitých věcí se tedy již nebude vztahovat na ty případy, které budou předloženy s návrhem na vklad do katastru nemovitostí dne 26. září 2020 a později, a také na případy, u nichž lhůta pro podání daňového přiznání uplynula od 31. března 2020.

Na základě účinnosti zákona č. 386/2020 Sb., kterým se zrušuje zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí, ve znění pozdějších předpisů, a mění se a zrušují další související právní předpisy, došlo ke zrušení daně z nabytí nemovitých věcí v následujících případech:

Daň z nabytí nemovitých věcí je zrušena ve všech případech, kdy právní účinky vkladu do katastru nemovitostí vzniknou dne 26. 9. 2020 a později.

Dále se podle přechodných ustanovení zrušení daně z nabytí nemovitých věcí vztahuje na ty případy, u nichž lhůta pro podání daňového přiznání uplynula od 31. března 2020, tedy na ty případy vkladu práva do katastru nemovitostí, které proběhly v prosinci roku 2019 a později, nebo v tomto měsíci nebo v následujících měsících došlo k nabytí vlastnického práva k nemovité věci, která není evidována v katastru nemovitostí, a lhůta pro podání daňového přiznání tak uplynula dnem 31. 3. 2020 a později. K prodloužení lhůty pro podání daňového přiznání podle zákona č. 280/2009 Sb., daňového řádu, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „daňový řád“), se nepřihlíží.

Poplatníkům, kteří v uvedených případech daň uhradili a kterým vznikne v souvislosti se zrušením daně vratitelný přeplatek, vrátí případný vratitelný přeplatek na dani z nabytí nemovitých věcí správce daně v souladu s daňovým řádem pouze na základě poplatníkem podané žádosti . Žádost o vrácení přeplatku se podává u místně příslušného správce daně. Musí se jednat o podání v souladu s ustanovením § 71 daňového řádu, které lze podat písemně či elektroniky (v případě písemného podání postačí prostý dopis s vlastnoručním podpisem).

Poplatníci, kterých se zrušení daně týká a kteří dosud nepodali daňové přiznání ani daň neuhradili, nemají již vůči správci daně žádné povinnosti.

Pro daňová řízení, na která se zrušení daně z nabytí nemovitých věcí nevztahuje, tedy v případech, kdy lhůta pro podání daňového přiznání uplynula v únoru 2020 (konkrétně dne 2. března 2020, neboť poslední den lhůty byla sobota ) a dříve, resp. vklad práva do katastru nemovitostí proběhl do konce listopadu 2019, se použije znění zákonného opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí, platné přede dnem účinnosti zákona č. 386/2020 Sb., kterým se zrušuje zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí, ve znění pozdějších předpisů, a mění se a zrušují další související právní předpisy. V těchto případech daň z nabytí nemovitých věcí nezaniká a je nutné podat daňové přiznání a uhradit daň, pokud tak poplatníci již neučinili.

Předem je třeba upozornit, že u případů, na které se zrušení daně z nabytí nemovitých věcí nevztahuje, se nejedná o situaci, na základě které by bylo možné daň prominout z důvodu nesrovnalostí vyplývajících z uplatňování daňových zákonů, a taktéž se nejedná o mimořádnou událost, na jejímž základě by bylo možné prominout daň.

Vrácení přeplatku na dani z nabytí nemovitých věcí poplatníkům:

V případě, že poplatník uhradil zálohu na daň nebo daň a týká se ho zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, je třeba podat žádost o vrácení přeplatku, a to v souladu s § 155 daňového řádu. Pro vrácení přeplatku na dani je stanovena 30-ti denní lhůta, která běží ode dne podání žádosti o vrácení přeplatku. Přeplatek lze vrátit pouze v případě, že u poplatníka není evidován nedoplatek. V případě existence nedoplatku se přeplatek nebo jeho část použije na jeho úhradu.

Pokud bylo zároveň podáno daňové přiznání, správce daně řízení v dané věci zastaví.

V situaci, že záloha na daň ani daň nebyly uhrazeny a nebylo podáno daňové přiznání (například z důvodů vyplývajících z daňových opatření vydaných v souvislosti se zamezením šíření viru COVID-19) a poplatníka se týká zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, není potřeba činit žádné kroky.

Příklady:

a. Kupní smlouva na nemovitou věc byla uzavřena v únoru 2020. Právní účinky vkladu do katastru nemovitostí vznikly v únoru 2020 a vklad práva byl do katastru nemovitostí zapsán 30. března 2020. S ohledem na opatření proti šíření viru COVID-19 jsem mohl daňové přiznání podat a zaplatit daň z nabytí nemovitých věcí do konce roku 2020. Nyní jsem slyšel, že daň byla zrušena. Mám ji platit?
Na Váš případ se vztahuje zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Pokud jste daň ještě nezaplatil a nepodal daňové přiznání, nemusíte již nyní činit žádné kroky. V daném případě nemusíte podávat daňové přiznání ani daň platit.

b. Kupní smlouva na nemovitou věc byla uzavřena v dubnu 2020. Právní účinky vkladu do katastru nemovitostí vznikly v květnu roku 2020 a vklad práva byl do katastru nemovitostí zapsán v červnu 2020. Daňové přiznání jsem podal v červnu a daň uhradil. Jak mám nyní postupovat?

Na Váš případ se vztahuje zrušení daně z nabytí nemovitých věcí. Pokud jste daň již zaplatil a chcete uhrazenou daň vrátit, je potřeba podat žádost o vrácení přeplatku, protože v daném případě nedochází k vrácení daně z moci úřední. Žádost o vrácení přeplatku je nutné podat v souladu s § 71 daňového řádu, tj. písemně (nejlépe formou dopisu adresovaného příslušnému finančnímu úřadu), ústně do protokolu nebo datovou zprávou. Žádost nemá přesně požadovanou podobu, je ale v ní třeba uvést Vaši identifikaci (jméno, příjmení, RČ nebo datum narození, adresu trvalého bydliště) a jakým způsobem chcete přeplatek vrátit (např. číslo účtu). Pokud budete podávat žádost v listinné podobě, nesmíte ji zapomenout podepsat.

c. Kupní smlouva na nemovitou věc byla uzavřena v září 2019. Právní účinky vkladu do katastru nemovitostí vznikly v říjnu 2019 a vklad práva byl do katastru nemovitostí zapsán v prosinci 2019. Podal jsem daňové přiznání v březnu 2020, ale daň jsem neuhradil. Vztahuje se na mě zrušení daně z nabytí nemovitých věcí? Musím ještě daň platit?

Ze znění zákona č. 386/2020 Sb., kterým se zrušuje zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí, ve znění pozdějších předpisů, a mění se a zrušují další související právní předpisy, vyplývá, že se zrušení daně z nabytí nemovitých věcí vztahuje na případy, kdy lhůta pro podání daňového přiznání uplyne od 31. března 2020 a později, tedy kdy vklad práva na katastr nemovitostí byl proveden v prosinci 2019 a později. Vašeho případu se tedy zrušení daně z nabytí nemovitých věcí týká, a proto nemáte vůči správci daně již žádné povinnosti. Správce daně zastaví řízení ve věci Vámi podaného daňového přiznání.

d. Kupní smlouva na nemovitou věc byla uzavřena v září 2019. Právní účinky vkladu do katastru nemovitostí vznikly v říjnu 2019 a vklad práva byl do katastru nemovitostí zapsán v listopadu 2019. Podal jsem daňové přiznání v únoru 2020, ale daň jsem neuhradil. Vztahuje se na mě zrušení daně z nabytí nemovitých věcí? Musím ještě daň platit?

Ze znění zákona č. 386/2020 Sb., kterým se zrušuje zákonné opatření Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí, ve znění pozdějších předpisů, a mění se a zrušují další související právní předpisy, vyplývá, že se zrušení daně z nabytí nemovitých věcí nevztahuje na případy, kdy lhůta pro podání daňového přiznání uplyne před 31. březnem 2020, tedy kdy vklad práva na katastr nemovitostí byl proveden v listopadu 2019 a dříve.

Vašeho případu se tedy zrušení daně z nabytí nemovitých věcí netýká, proto máte i nadále povinnost zaplatit daň ve lhůtě stanovené zákonným opatřením Senátu č. 340/2013 Sb., o dani z nabytí nemovitých věcí, ve znění účinném do 25. 9. 2020.

V případě tíživé sociální či ekonomické situace můžete požádat správce daně o posečkání úhrady daně, popř. její rozložení na splátky. Více informací naleznete na tomto odkazu.

Zdroj: www.financnisprava.cz




další novinky v kategorii: Majetkové daně

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí
30.04.2024
Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion držitelů datových schránek obdrží údaje k zaplacení daně jejich prostřednictvím, bezmála dalšímu milionu poplatníků přihlášených k zasílání e-mailem budou údaje doručeny do jejich e-mailové schránky. Ostatním poplatníkům této daně pak finanční správa nejpozději do 24. května rozešle poštou celkem 1,8 milionu složenek. Vzhledem k letošnímu navýšení daně průměrně o 80 % dostanou z opatrnosti složenku do schránky i ti, kteří jsou přihlášení do daňové informační schránky na portálu MOJE daně, kde mají platební údaje dostupné. Zhruba 50 tisíc poplatníků daň platí prostřednictvím SIPO. Lhůta pro zaplacení daně (nebo první splátky) končí 31. května 2024.


Upozornění na odložení účinnosti novely zákona o DPH týkající se nemovitých věcí na 1. 1. 2024
07.07.2023
V návaznosti na zákon č. 284/2021 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím stavebního zákona, mělo s účinností od 1. 7. 2023 dojít také ke změnám zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o DPH“), v oblasti nemovitých věcí.


Kdy podat přiznání a zaplatit daň z nemovitých věcí na rok 2023?
05.01.2023
Lhůta pro podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí uplyne v letošním roce v úterý 31. ledna. Na zaplacení daně či její první splátky mají poplatníci čas až do 31. května 2023.


Nezapomeňte do konce května zaplatit daň z nemovitých věcí
31.05.2022
Finanční správa rozeslala k zaplacení daně celkem 2,8 mil. obálek se složenkami, které by měly být poplatníkům doručeny nejpozději do 25. května. Kdo se přihlásil k zasílání údajů pro placení daně e-mailem, dostane všechny potřebné informace do své e-mailové schránky a držitelům datových schránek jsou tyto informace zasílány do jejich schránek. Lhůta pro zaplacení daně z nemovitých věcí (nebo její první splátky) pak končí 31. května 2022.


Finanční správa začíná rozesílat složenky pro zaplacení daně z nemovitých věcí
03.05.2022
Celkem 2,8 mil. obálek se složenkami na zaplacení daně z nemovitých věcí na rok 2022 začíná Finanční správa rozesílat mezi poplatníky. Složenky budou poplatníkům doručeny nejpozději do 25. května 2022. Kdo se přihlásil k zasílání údajů pro placení daně e-mailem, dostane všechny potřebné informace do své e-mailové schránky. Prostřednictvím datové schránky jsou tyto informace zasílány jejím držitelům. Lhůta pro zaplacení daně (nebo její první splátky) končí 31. května 2022.


Kde nás najdete

UDS, s.r.o.
Vršovická 841/40, 101 00 Praha 10

Telefon: +420 222 981 423
Mobil:+420 777 724 737
E-mail: info@uds.cz

Mapa

Novinky

Od srpna čekají zaměstnavatele u dohod o provedení práce změny
Novou povinnost pro zaměstnavatele v oblasti nemocenského a důchodového pojištění přináší zákon č. 163/2024 Sb., kterým se mění zákon č. 240/2013. Jedná se o evidenci všech dohod o provedení práce a hlášení příjmů z těchto dohod České správě sociálního zabezpečení. Realizace zákona proběhne ve dvou vlnách, přičemž ta první se zaměstnavatelů dotkne už brzy. Právní úprava vstoupí v účinnost 1. 7. 2024, poprvé budou zaměstnavatelé plnit nové povinnosti v srpnu 2024.

Zápis z jednání ze dne 19.6.2024
Zápis z jednání Koordinačního výboru s Komorou daňových poradců ČR ze dne 19.6.2024

další novinky

Kalkulace ceny