Kontakty

Telefon Telefon: +420 222 981 423
Mobil Mobil: +420 777 724 737
email E-mail: info@uds.cz
datová schránka Datová schránka: yen8z3r

MPSV představilo konkrétní podobu kurzarbeitu

17.09.2020

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) zveřejnilo na konci srpna návrh změny zákona o zaměstnanosti, kterým se má od listopadu zavést do českého právního řádu dlouho očekávaný institut podpory v době částečné nezaměstnanosti, tzv. kurzarbeit. Kurzarbeit má nahradit program na podporu zaměstnanosti, tzv. Antivirus, jehož parametry a postupy částečně přebírá. MPSV tak reaguje na skutečnost, že stávající úprava příspěvku v době částečné nezaměstnanosti obsažená v zákoně o zaměstnanosti se v praxi v době pandemie ukázala jako těžko využitelná, a to zejména vzhledem k nutnosti schválení každé žádosti vládou a k nízké míře vyplácené podpory.

K aktivaci kurzarbeitu má docházet vždy, nastane-li jeden z níže uvedených případů:

  • •V určitém rozhodném období dojde k vysokému nárůstu nezaměstnanosti, tj. pokud ve třech po sobě následujících kalendářních měsících dojde k meziročnímu nárůstu počtu uchazečů o zaměstnání o více než 15 % a současně jejich celkový počet dosáhne alespoň 400 000.

  • •Na základě nařízení vlády v obdobných mimořádných krizových situacích, jako je ta současná, to znamená při pandemii, ale například i při živelní události, kyberútoku nebo jiné mimořádné situaci, která je zásahem vyšší moci a závažným způsobem ohrožuje ekonomiku státu. Vláda nařízením stanoví období poskytování kurzarbeitu a současně bude moci, v případě jeho aktivace z důvodu mimořádné krizové situace, omezit poskytování podpory na konkrétní odvětví ekonomiky státu nebo na zaměstnavatele v konkrétním regionu.

    Kurzarbeit má podobně jako Antivirus podpořit zaměstnanost v krizových situacích, kdy zaměstnavatelé budou muset částečně omezit svůj provoz. Na základě písemné žádosti zaměstnavatele by měl úřad práce poskytovat peněžitou podporu zaměstnancům, jejichž pracovní poměr ke dni podání žádosti o podporu trval nejméně tři měsíce. Výše podpory je navržena v rozpětí od 60 do 80 % průměrného hodinového čistého výdělku v závislosti na aktivitě zaměstnance a době strávené v kurzarbeitu. Maximální výše příspěvku je navržena ve výši 1,5násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za první až třetí čtvrtletí předchozího kalendářního roku.
    Podpůrčí doba je stanovena na maximálně devět měsíců. Po jejím uplynutí může zaměstnavatel znovu žádat o poskytnutí příspěvku na stejného zaměstnance nejdříve po třech letech, ledaže se bude jednat o jiný důvod pro jeho poskytování.

    Z programu Antivirus nebylo zcela zřejmé, zda o podporu lze žádat i na zaměstnance, na které se uplatní konto pracovní doby. Návrh kurzarbeitu je v tomto jednoznačný: podpora těmto zaměstnancům, stejně jako zaměstnancům po dobu poskytování nemocenského, peněžité pomoci v mateřství, dávky otcovské poporodní péče, ošetřovného, dlouhodobého ošetřovného nebo náhrady mzdy nebo platu v době prvních 14 kalendářních dnů trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo karantény, nenáleží.

    Nárok na podporu vznikne zaměstnanci, který nemůže konat práci z důvodu překážky v práci na straně zaměstnavatele spočívající buď v prostoji nebo přerušení práce způsobené nepříznivými povětrnostními vlivy, jiné překážce na straně zaměstnavatele nebo v částečné nezaměstnanosti. Překážka v práci musí nastat v přímé souvislosti s některým z výše uvedených důvodů aktivace podpory, s tím, že v jejím důsledku zaměstnavatel zaměstnancům nemůže přidělovat práci v rozsahu nejméně 20 % a nejvíce 60 % jejich týdenní pracovní doby. Tato podmínka se posuzuje souhrnně za všechny zaměstnance zaměstnavatele. Délka týdenní pracovní doby zaměstnance současně musí v podpůrčí době činit alespoň 40 % stanovené týdenní pracovní doby podle zákoníku práce.

    Přinejmenším do konce října bude k udržení pracovních míst v Česku přispívat program Antivirus. Zda, kdy a v jaké podobě se následně dočkáme překlopení do kurzarbeitu, bude záležet na vývoji legislativního procesu, který je teprve na začátku. V příštím čísle Vás seznámíme s navrhovanými pravidly pro podání žádosti o podporu a pravidly pro její výplatu v rámci kurzarbeitu.




    další novinky v kategorii: Personalistika a mzdy

    Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
    30.10.2023
    Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.


    Transpoziční novela zákoníku práce
    25.10.2023
    Novelou zákoníku práce, která vstoupila v platnost 19. září 2023, se provádí transpozice několika evropských směrnic a přináší řadu novinek a pozitivních změn pro zaměstnavatele i zaměstnance a výhody pro pracující rodiče, pečující osoby a dohodáře.


    Zvýší se rodičovský příspěvek pro nově narozené děti, prodlouží se náhradní výživné.
    07.07.2023
    Vláda dnes schválila zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun a zkrácení jeho čerpání na tři roky. Dobrou zprávou zejména pro samoživitelky v situacích, kdy se dlouhodobě nedaří vymáhat soudem stanovené výživné, je pak prodloužení náhradního výživného o dva roky. Vláda dnes schválila také úpravu, která umožní další digitalizaci a zjednodušování administrativy v rámci agendy státní sociální podpory. Cílem je kromě efektivnějšího vyřizování i lepší spolupráce mezi úřady.


    Drobné změny v Zákoníku práce
    25.11.2022
    V listopadu 2022 byla přijata „malá novela“ zákoníku práce, která nabývá účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce po vyhlášení ve Sbírce zákonů. Text novely byl do Sbírky zákonů k publikaci odeslán 23. 11. 2022 a účinnost novely tak lze očekávat od 1. 12. 2022, nejpozději od 1. 1. 2023. Více informací v přiloženém souboru.


    Změny cestovních náhrad od 20.8.2022
    05.10.2022
    Od 20. 08. 2022 došlo ke zvýšení sazeb tuzemského stravného při pracovních cestách. Více informací v přiloženém souboru.


  • Kde nás najdete

    UDS, s.r.o.
    Vršovická 841/40, 101 00 Praha 10

    Telefon: +420 222 981 423
    Mobil:+420 777 724 737
    E-mail: info@uds.cz

    Mapa

    Novinky

    Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
    Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.

    Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
    Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.

    další novinky

    Kalkulace ceny