Kontakty

Telefon Telefon: +420 222 981 423
Mobil Mobil: +420 777 724 737
email E-mail: info@uds.cz
datová schránka Datová schránka: yen8z3r

Zemětřesení na poli pracovního práva poprvé udeří v červenci

30.07.2020

Dlouholeté úsilí o přijetí tzv. velké novely zákoníku práce přineslo své ovoce. Vládní návrh úspěšně prošel legislativním procesem a byl vyhlášen ve Sbírce zákonů pod číslem 285/2020. Účinnosti nabyde 30. července 2020 s tím, že některá ustanovení, například úprava dovolené a sdílená pracovní místa, budou účinná až od 1. ledna 2021.

Pomyslnou vlajkovou lodí novely zůstala koncepční úprava dovolené. Nově bude založena na týdenní pracovní době zaměstnance s tím, že výměra bude ve výsledku vyjádřena v hodinách. Nové nastavení by mělo být podle zákonodárců spravedlivější zejména pro zaměstnance, kteří pracují v různě dlouhých směnách. Dochází také k úpravě krácení dovolené. Zatímco dnes může zaměstnavatel krátit dovolenou za neomluveně zmeškanou směnu o jeden až tři dny, nově ji bude možné krátit jen o počet skutečně zameškaných hodin.

Součástí novely je i institut sdíleného pracovního místa. V rámci snahy o sladění rodinného a pracovního života budou mít dva nebo více zaměstnanců možnost sdílet jedno pracovní místo a střídat se na něm v rámci své pracovní doby, kterou si sami rozvrhují. Na sdílení pracovního místa se každý ze zaměstnanců musí písemně dohodnout se zaměstnavatelem, přičemž kratší pracovní doby zaměstnanců sdílejících jedno pracovní místo nesmí v souhrnu přesáhnout stanovenou týdenní pracovní dobu.

Novela dále reaguje na praktické problémy, které jsou spojené s doručováním písemností zaměstnancům. Kupříkladu pro možnost poštovního doručení má napříště stačit, aby se zaměstnavatel pokusil doručit zaměstnanci písemnost na pracovišti. „Nahánět“ zaměstnance doma nebo kdekoliv jinde již nebude nutné.

Součástí novely je rovněž zrušení povinnosti zaměstnavatele vydat zaměstnanci potvrzení o zaměstnání v případě ukončení dohody o provedení práce (výjimkou jsou dohody, které zakládají účast na nemocenském pojištění, nebo u kterých je prováděn výkon rozhodnutí srážkami ze mzdy). Novela také navyšuje jednorázové odškodnění pozůstalých na nejméně dvacetinásobek průměrné mzdy v národním hospodářství. V neposlední řadě obsahuje úpravu transponující evropskou směrnici o vysílání pracovníků.

Pozměňovacím návrhem se do novely dostala i úprava pracovního volna pro táborové vedoucí a jiné osoby pořádající akce pro děti a mládež. Pro účast na těchto akcích bude zaměstnancům nově náležet placené volno v délce až jednoho týdne v kalendářním roce. Maximální náhrada mzdy, na kterou budou mít zaměstnanci nárok, bude navázaná na průměrnou mzdu v národním hospodářství za předchozí rok. V tomto rozsahu bude také zaměstnavatelům na náhrady mezd přispívat stát.

Novela zákoníku práce přináší poměrně zásadní změny v pracovním právu, se kterými se budou muset zaměstnavatelé vypořádat. Zejména koncepční úprava dovolené a sdíleného pracovního místa (ale i další novinky) bude jistě vyžadovat úpravu pracovněprávní dokumentace a vnitřních postupů. Zaměstnavatelům v tomto směru – jako vždy – rádi pomůžeme.




další novinky v kategorii: Personalistika a mzdy

Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
30.10.2023
Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.


Transpoziční novela zákoníku práce
25.10.2023
Novelou zákoníku práce, která vstoupila v platnost 19. září 2023, se provádí transpozice několika evropských směrnic a přináší řadu novinek a pozitivních změn pro zaměstnavatele i zaměstnance a výhody pro pracující rodiče, pečující osoby a dohodáře.


Zvýší se rodičovský příspěvek pro nově narozené děti, prodlouží se náhradní výživné.
07.07.2023
Vláda dnes schválila zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun a zkrácení jeho čerpání na tři roky. Dobrou zprávou zejména pro samoživitelky v situacích, kdy se dlouhodobě nedaří vymáhat soudem stanovené výživné, je pak prodloužení náhradního výživného o dva roky. Vláda dnes schválila také úpravu, která umožní další digitalizaci a zjednodušování administrativy v rámci agendy státní sociální podpory. Cílem je kromě efektivnějšího vyřizování i lepší spolupráce mezi úřady.


Drobné změny v Zákoníku práce
25.11.2022
V listopadu 2022 byla přijata „malá novela“ zákoníku práce, která nabývá účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce po vyhlášení ve Sbírce zákonů. Text novely byl do Sbírky zákonů k publikaci odeslán 23. 11. 2022 a účinnost novely tak lze očekávat od 1. 12. 2022, nejpozději od 1. 1. 2023. Více informací v přiloženém souboru.


Změny cestovních náhrad od 20.8.2022
05.10.2022
Od 20. 08. 2022 došlo ke zvýšení sazeb tuzemského stravného při pracovních cestách. Více informací v přiloženém souboru.


Kde nás najdete

UDS, s.r.o.
Vršovická 841/40, 101 00 Praha 10

Telefon: +420 222 981 423
Mobil:+420 777 724 737
E-mail: info@uds.cz

Mapa

Novinky

Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.

další novinky

Kalkulace ceny