Kontakty

Telefon Telefon: +420 222 981 423
Mobil Mobil: +420 777 724 737
email E-mail: info@uds.cz
datová schránka Datová schránka: yen8z3r

Chystané změny zákona o pobytu cizinců pro rok 2021

30.07.2020

Vláda navrhuje změnu zákona o pobytu cizinců jako součást novely reagující na návrh nového zákona o občanských průkazech. Ten vychází z nového nařízení EU, které usiluje o posílení zabezpečení průkazů totožnosti občanů EU a povolení k pobytu v jiných unijních státech pro občany EU a jejich rodinné příslušníky prostřednictvím zavedení biometrických průkazů (nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/1157).

Z důvodu pandemie koronaviru byla vláda nucena pozměnit plány legislativních prací na rok 2020 a věnovat se zejména krizovým opatřením. Navrhovaná novela zákona o pobytu cizinců na území České republiky je proto zatím opomíjena. Změny, které přináší, jsou však důležité a neměly by ujít pozornosti. Jak tomu bylo zvykem u většiny posledních novel, jedná se i v tomto případě o adaptaci českého právního řádu na předpisy EU.

Novela je zatím na samém počátku legislativního procesu, její účinnost se předpokládá od léta 2021. Některé navrhované změny jsou velmi kritizovány. Je proto otázkou, jak moc se bude finální znění od navrhovaného lišit.

Návrh především zpřesňuje okruh osob, které budou považovány za rodinné příslušníky občanů EU, a stanovuje požadavky na doklady, které budou nově vydávány občanům EU a jejich rodinným příslušníkům. Definice rodinného příslušníka v českém zákoně na rozdíl od terminologie používané ostatními zeměmi EU nerozlišuje rodinné příslušníky migrujících občanů EU od rodinných příslušníků vlastních nemigrujících občanů. Došlo by tak ke zpřesnění textu zákona – zahraniční příbuzní českých občanů by se považovali za rodinné příslušníky občanů EU tehdy, pokud tohoto občana doprovází zpět do České republiky po společném dlouhodobém pobytu v jiném členském státě EU nebo pokud jsou poskytovatelem služby v jiném členském státě. Současně by vznikla nová kategorie tzv. dalšího rodinného příslušníka občana EU, do které by spadaly např. i osoby v partnerském vztahu. Tyto návrhy představují zásadní změnu v chápání rodinného příslušníka občana EU, kterého zákon definuje již mnoho let.

Svůj podíl na potřebě zpřesnit okruh těchto osob má rovněž připravovaný systém ETIAS (Evropský systém pro cestovní informace a povolení). Ten totiž bude pro účely žádostí o vydání cestovního povolení počítat s jednotnou definicí rodinného příslušníka v rámci celé EU.

Zákon by měl také reagovat na vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z EU. Půjde především o legislativnětechnické změny řešící zejména doklady – biometrické průkazy, které se budou Britům a jejich rodinným příslušníkům vydávat.

Občanům EU by již nemělo být vydáváno dobře známé potvrzení o přechodném pobytu. Nahradí ho osvědčení o registraci. Desetiletá platnost by měla zůstat zachována. Rodinným příslušníkům občana EU bude vydávána pobytová karta, resp. biometrický průkaz. Podobných změn by měl doznat i průkaz osvědčující trvalý pobyt. Držitelé dosavadních forem pobytového oprávnění pro občany EU či Velké Británie si je budou povinni vyměnit za průkazy biometrické. Není však zatím zřejmé, kdy přesně a za jakých podmínek k tomu dojde.




další novinky v kategorii: Personalistika a mzdy

Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
30.10.2023
Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.


Transpoziční novela zákoníku práce
25.10.2023
Novelou zákoníku práce, která vstoupila v platnost 19. září 2023, se provádí transpozice několika evropských směrnic a přináší řadu novinek a pozitivních změn pro zaměstnavatele i zaměstnance a výhody pro pracující rodiče, pečující osoby a dohodáře.


Zvýší se rodičovský příspěvek pro nově narozené děti, prodlouží se náhradní výživné.
07.07.2023
Vláda dnes schválila zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun a zkrácení jeho čerpání na tři roky. Dobrou zprávou zejména pro samoživitelky v situacích, kdy se dlouhodobě nedaří vymáhat soudem stanovené výživné, je pak prodloužení náhradního výživného o dva roky. Vláda dnes schválila také úpravu, která umožní další digitalizaci a zjednodušování administrativy v rámci agendy státní sociální podpory. Cílem je kromě efektivnějšího vyřizování i lepší spolupráce mezi úřady.


Drobné změny v Zákoníku práce
25.11.2022
V listopadu 2022 byla přijata „malá novela“ zákoníku práce, která nabývá účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce po vyhlášení ve Sbírce zákonů. Text novely byl do Sbírky zákonů k publikaci odeslán 23. 11. 2022 a účinnost novely tak lze očekávat od 1. 12. 2022, nejpozději od 1. 1. 2023. Více informací v přiloženém souboru.


Změny cestovních náhrad od 20.8.2022
05.10.2022
Od 20. 08. 2022 došlo ke zvýšení sazeb tuzemského stravného při pracovních cestách. Více informací v přiloženém souboru.


Kde nás najdete

UDS, s.r.o.
Vršovická 841/40, 101 00 Praha 10

Telefon: +420 222 981 423
Mobil:+420 777 724 737
E-mail: info@uds.cz

Mapa

Novinky

Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.

další novinky

Kalkulace ceny