Kontakty

Telefon Telefon: +420 222 981 423
Mobil Mobil: +420 777 724 737
email E-mail: info@uds.cz
datová schránka Datová schránka: yen8z3r

Program Antivirus zafungoval. Zachraňuje pracovní místa a drží nezaměstnanost na uzdě

30.07.2020

Přes 15 miliard korun vyplacených, téměř 740 tisíc podpořených zaměstnanců a přibližně 60 tisíc zapojených firem. Taková je do dnešního dne bilance programu Antivirus A a B. V současnosti ale roste i význam Antiviru C, do nějž se přihlásilo už 107 tisíc firem se 735 tisíci pracovními úvazky. Ministerstvo práce a sociálních věcí v rámci všech tří režimů programu Antivirus a odkladů odvodů vyplatilo přes 20 miliard korun. Aktuálně MPSV finalizuje podobu tzv. kurzarbeitu, kterým chce ministryně Jana Maláčová (ČSSD) nastavit systémové řešení podpory zaměstnanců a firem a ochrany pracovních míst pro případ všech budoucích krizových situací podobných současné pandemii koronaviru.

„V době koronakrize se téměř zastavily i zdravé firmy. Kdybychom jim nepomohly, musely by propouštět. Nejnovější data ukazují, že náš program Antivirus zafungoval přesně tak, jak jsme na začátku doufali. Zaměstnavatelé nejenže zvládli překonat krizi bez zbytečného propouštění, ale některé firmy po odeznění nejhorší krize dokonce začaly nabírat další zaměstnance,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) a upozorňuje na skutečnost, že díky záchraně pracovních míst pomocí programu Antivirus stát také ušetřil prostředky ze státního rozpočtu. „Podpora z programu Antivirus je levnější než dávky v nezaměstnanosti,“ uvedla Jana Maláčová.

UDRŽENÍ NEZAMĚSTNANOSTI

Program Antivirus přispěl k udržení míry nezaměstnanosti v přijatelných mezích. V únoru byla míra nezaměstnanosti 3,0 %, v červnu 3,7 %. Za celou dobu koronakrize se na Úřad práce ČR přihlásilo pouze 14 tisíc lidí, jejichž místa financoval program Antivirus. Jde tak jen o 7,3 % z celkového počtu nově zaregistrovaných v evidenci ÚP ČR od 1. března 2020. Naopak 80 % všech firem, které z Antiviru odešly na konci dubna, mělo následující měsíc stejný nebo větší počet zaměstnanců než v lednu. Je tak patrné, že program Antivirus nejen zafungoval, ale také pomohl firmám se nastartovat.

VÝVOJ ANTIVIRU

Z počátku program Antivirus pomáhal zejména v režimu A, tedy firmám se zaměstnanci v karanténě nebo těm se zavřenými provozovnami na základě vládních opatření. S postupným rozvolňováním opatření začal nabývat na významu režim B, tedy pomoc firmám nepřímo zasaženým, např. skrze pokles odbytu nebo dodávek surovin. V posledních týdnech začal naopak růst význam režimu C . Antiviru C využilo v červnu 107 tisíc firem (735 tisíc pracovních úvazků) ze 186 tisíc soukromých firem do 50 zaměstnanců, které mohly o Antivirus požádat. Antiviru A+B do konce června využilo téměř 60 tisíc firem, kde se podpořilo téměř 740 tisíc zaměstnanců. Odklady pomohly téměř 8 500 firem se 165 tisíci zaměstnanci. Celkem tak MPSV na podporu zaměstnanosti vydalo 20,2 mld. Kč.

ANTIVIRUS Z POHLEDU ČERPAJÍCÍCH FIREM

89 % firem uvedlo, že jim program Antivirus pomohl překlenout období krize bez propouštění. A 87 % zaměstnavatelů řeklo, že nejspíše nebudou nuceni propouštět zaměstnance na překážkách, na které čerpali v rámci programu Antivirus. Vyplývá to z průzkumu, který v minulém týdnu provedlo MPSV ve spolupráci s krajskými pobočkami ÚP ČR.

VÝHLED DO BUDOUCNA – DLOUHODOBÝ KURZARBEIT

MPSV aktuálně pracuje na finální podobě takzvaného kurzarbeitu, který přinese systémové řešení podpory zaměstnanců v době krize. Kurzarbeit bude pomáhat v krizových situacích (povodně, epidemie, ekonomická krize apod.) firmám, které musejí částečně omezit provoz. Stát bude platit zaměstnancům těchto firem 60–80 % čisté mzdy v závislosti na aktivitě zaměstnance a době strávené v kurzarbeitu. Nejdéle však za 9 měsíců.




další novinky v kategorii: Personalistika a mzdy

Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
30.10.2023
Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.


Transpoziční novela zákoníku práce
25.10.2023
Novelou zákoníku práce, která vstoupila v platnost 19. září 2023, se provádí transpozice několika evropských směrnic a přináší řadu novinek a pozitivních změn pro zaměstnavatele i zaměstnance a výhody pro pracující rodiče, pečující osoby a dohodáře.


Zvýší se rodičovský příspěvek pro nově narozené děti, prodlouží se náhradní výživné.
07.07.2023
Vláda dnes schválila zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun a zkrácení jeho čerpání na tři roky. Dobrou zprávou zejména pro samoživitelky v situacích, kdy se dlouhodobě nedaří vymáhat soudem stanovené výživné, je pak prodloužení náhradního výživného o dva roky. Vláda dnes schválila také úpravu, která umožní další digitalizaci a zjednodušování administrativy v rámci agendy státní sociální podpory. Cílem je kromě efektivnějšího vyřizování i lepší spolupráce mezi úřady.


Drobné změny v Zákoníku práce
25.11.2022
V listopadu 2022 byla přijata „malá novela“ zákoníku práce, která nabývá účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce po vyhlášení ve Sbírce zákonů. Text novely byl do Sbírky zákonů k publikaci odeslán 23. 11. 2022 a účinnost novely tak lze očekávat od 1. 12. 2022, nejpozději od 1. 1. 2023. Více informací v přiloženém souboru.


Změny cestovních náhrad od 20.8.2022
05.10.2022
Od 20. 08. 2022 došlo ke zvýšení sazeb tuzemského stravného při pracovních cestách. Více informací v přiloženém souboru.


Kde nás najdete

UDS, s.r.o.
Vršovická 841/40, 101 00 Praha 10

Telefon: +420 222 981 423
Mobil:+420 777 724 737
E-mail: info@uds.cz

Mapa

Novinky

Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.

další novinky

Kalkulace ceny