Kontakty

Telefon Telefon: +420 222 981 423
Mobil Mobil: +420 777 724 737
email E-mail: info@uds.cz
datová schránka Datová schránka: yen8z3r

Od 1. května se snižuje DPH na 10 % u širokého spektra zboží a služeb

14.05.2020

S účinností od 1. května 2020 dochází k výraznému snížení daně z přidané hodnoty u celé řady zboží a služeb na 10 %. Nově jsou ve druhé snížené sazbě DPH zařazeny oblast stravování, některé řemeslné a odborné služby a také vodné a stočné. Dále se sjednotily sazby ve výši 10 % také u knih, e-knih a audioknih.

„S tímto snížením DPH jsme přišli v souvislosti s náběhem poslední vln EET, abychom stejně jako při startu první vlny podpořili podnikatele prostřednictvím snížení jejich daňové zátěže. I když Ministerstvo financí povinnost evidovat tržby pozastavilo a závěrečnou fázi EET se rozhodlo odložit, snížení DPH zůstalo. Je to další kamínek do mozaiky pomoci podnikatelům a spotřebitelům. Těm v důsledku této změny zůstane ročně v peněženkách o 3,5 miliardy více. Od roku 2014 jsme tak snížili lidem i firmám daňovou zátěž už o 130 miliard korun,“ říká ministryně financí Alena Schillerová.

U kadeřnických a holičských služeb, oprav jízdních kol, obuvi, úprav a oprav oděvů a textilních výrobků a prodeje točeného piva dochází k poklesu z dosavadní sazby DPH ve výši 21 % na 10 %, tedy o více než polovinu. Ke snížení sazby z 15 % na 10 % pak dochází u služeb čištění vnitřních prostor a mytí oken prováděné v domácnostech, domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany a také v oblasti stravovacích služeb a podávání nealkoholických nápojů, kde již byla sazba snížena v souvislosti s náběhem 1. fáze EET z 21 % na 15 %.

Z 15 % na 10 % se snižuje sazba DPH také u vodného a stočného. Zavedení snížené sazby DPH u vody přispěje k zajištění dostupnosti této životně důležité komodity pro občany a k udržení komfortu a spotřeby vody v domácnostech na potřebné úrovni. Snížení daňového zatížení bude představovat pozitivní příspěvek ke snížení či udržení spotřebitelských cen, jejichž úroveň se v posledních letech setrvale zvyšovala.

„Snížením DPH o třetinu chceme tento nepříznivý trend zvrátit. Ministerstvo financí díky nástrojům cenové regulace a cenové kontroly v oblasti vodárenství zároveň disponuje nástroji, kterými ohlídá, že tento rozdíl nezůstane u vodárenských společností, jak se to stalo například v případě farmaceutických společností při snížení DPH na léky,“ dodává Alena Schillerová.

Přehled zboží a služeb, na které se od 1. května 2020 vztahuje snížená 10% sazba DPH:

  • Služby čištění vnitřních prostor prováděné v domácnostech (původně 15 %)

  • Služby mytí oken prováděné v domácnostech (původně 15 %)

  • Domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené občany (původně 15 %)

  • Opravy obuvi a kožených výrobků (původně 21 %)

  • Opravy a úpravy oděvů a textilních výrobků (původně 21 %)

  • Opravy jízdních kol (původně 21 %)

  • Kadeřnické a holičské služby (původně 21 %)

  • Stravovací služby a podávání nápojů (původně 15 %), a to včetně točeného piva (původně 21 %). Snížení DPH na točené pivo na 10 % se vztahuje pouze na jeho prodej v rámci stravovací služby tak, jak to umožňuje harmonizovaná evropská legislativa.

  • Úprava a rozvod vody prostřednictvím sítí (původně 15 %)

  • Odvádění a čištění odpadních vod včetně ostatních služeb souvisejících s těmito činnostmi (původně 15 %)

  • Pitná voda z vodovodu, včetně teplé vody (původně 15 %)

  • Elektronické knihy a audioknihy (původně 21 %)

  • Půjčování knih (původně 21 %)

  • Omalovánky, mapy (původně 15 %)
    Zdroj: www.mfcr.cz




    další novinky v kategorii: Daň z přidané hodnoty

    Limit pro registraci k DPH a využívání paušální daně vzroste na dva miliony
    29.11.2022


    Prominutí úroků z prodlení a prominutí úroku z posečkání na DPH pro podnikatele převážně provozující dopravu
    12.04.2022
    V souvislosti s mimořádnou událostí na Ukrajině vydal ministr financí "Rozhodnutí o prominutí příslušenství daně a zálohy na daň z důvodu mimořádné události", zveřejněné dne 24. 3. 2022 ve Finančním zpravodaji č. 6/2022 (dále jen „Rozhodnutí“).


    Formulář zjednodušující oznamovací povinnost pro prominutí úroků z prodlení a prominutí úroku z posečkání na DPH pro podnikatele
    12.04.2022
    V souvislosti se sekundárními dopady mimořádné události na Ukrajině vydal ministr financí "Rozhodnutí o prominutí příslušenství daně a zálohy na daň z důvodu mimořádné události" (dále jen „Rozhodnutí“), zveřejněné dne 24. 3. 2022 ve Finančním zpravodaji č. 6/2022 (viz informace Prominutí úroků z prodlení a prominutí úroku z posečkání na DPH pro podnikatele převážně provozující dopravu).


    Prodloužení prominutí DPH při dodání respirátorů
    30.09.2021
    Ministryně financí prodlužuje promíjení DPH při dodání respirátorů včetně pořízení z JČS a dovozu. Příslušné Rozhodnutí je zveřejněno ve Finančním zpravodaji č. 31/2021 ze dne 24. srpna 2021.


    DPH u dovozu zboží do 22 EUR ze třetích zemí od července 2021
    12.08.2021
    Od 1. 7. 2021 až do nabytí účinnosti novely zákona o dani z přidané hodnoty (DPH) platí stále podle zákona o DPH - osvobození od daně u dovozu zboží, kdy úhrnná hodnota nepřesahuje 22 EUR. To platí pro všechny dovozy zboží do 22 EUR, které jsou propuštěny do volného oběhu v České republice, bez ohledu na druh přepravce – např. Česká pošta či expresní přepravce.


  • Kde nás najdete

    UDS, s.r.o.
    Vršovická 841/40, 101 00 Praha 10

    Telefon: +420 222 981 423
    Mobil:+420 777 724 737
    E-mail: info@uds.cz

    Mapa

    Novinky

    Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
    Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.

    Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
    Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.

    další novinky

    Kalkulace ceny