Kontakty

Telefon Telefon: +420 222 981 423
Mobil Mobil: +420 777 724 737
email E-mail: info@uds.cz
datová schránka Datová schránka: yen8z3r

Ministerstvo financí představilo Koncepci rozvoje kapitálového trhu v ČR

19.03.2019

Ukázat na silné a slabé stránky kapitálového trhu v České republice a nastínit dlouhodobou strategii pro jeho rozvoj. To je cílem Koncepce rozvoje kapitálového trhu v České republice na léta 2019 – 2023, kterou vláda schválila 4. března 2019. Nový strategický dokument na dnešní tiskové konferenci představily ministryně financí Alena Schillerová a náměstkyně ministryně financí pro mezinárodní vztahy Lenka Dupáková.

Tiskové konference se zúčastnili také ekonom Zdeněk Čech ze Zastoupení Evropské komise v ČR, generální ředitel Burzy cenných papírů a prezident Evropské federace burz Petr Koblic, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh Jana Brodani, výkonná ředitelka The Czech Private Equity and Venture Capital Association Zuzana Picková a ředitel odboru legislativy, práva a analýz Hospodářské komory ČR Ladislav Minčič.

„Koncepce má především přispět ke zvýšení konkurenceschopnosti české ekonomiky díky dobře fungujícímu kapitálovému trhu. Přichází proto se souborem opatření, které mají zvýšit atraktivitu tuzemského kapitálového trhu, jeho hloubku, šíři a likviditu. Tato iniciativa přesahuje délku jednoho volebního období, o to více si vážím nadšení a těsné spolupráce se všemi zainteresovanými subjekty kapitálového trhu, které se na ní podílejí,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Hlavní vizí Koncepce je dopomoci k většímu zapojení kapitálového trhu do reálné ekonomiky. Jednou z cest je zlepšování kvality a odolnosti úspor českých domácností. „Naši občané jsou tradičně ve spoření velmi opatrní a sázejí zejména na finanční produkty, které jim nedávají moc možností efektivně zhodnocovat jejich úspory. Bohatství našich domácností tak zaostává za našimi západními sousedy, i když je míra jejich úspor v rámci EU jednou z nejvyšších. Zatraktivnění kapitálového trhu by mělo domácnosti přirozenou cestou motivovat ke změně složení jejich úspor,“ vysvětluje náměstkyně pro mezinárodní vztahy Lenka Dupáková.

Měla by být také provedena úprava regulace korporátních dluhopisů tak, aby byli chráněni drobní investoři. Dalším z cílů koncepce je zvýšit povědomí malých a středních podniků a finančních ředitelů o možnostech financování prostřednictvím emise dluhopisů coby vhodné alternativy k bankovním úvěrům.

„České firmy jsou velmi závislé na financování z úvěrů, ačkoliv ne vždy je to vhodný nástroj k jejich rozvoji. Půjčky tvoří až 26 % jejich zdrojů. Naopak akcie obchodované na burze a dluhopisy v jejich financování nehrají dostatečnou úlohu. Určitě je proto potřeba vhodné zatraktivnit další možnosti, které nabízí kapitálový trh, a také zvyšovat povědomí managementu firem o výhodách takové diverzifikace zdrojů,“ podotýká náměstkyně pro mezinárodní vztahy Lenka Dupáková.

Koncepce si rovněž klade za cíl usnadnit zakládání akciových společností pro začínající inovativní podniky. Mezi další z řady opatření patří také podpora investorů investujících do start-upů, tzv. business angels. Koncepce také poslouží jako vodítko investorům, kteří díky ní mohou v této oblasti očekávat předvídatelné kroky vlády, což jim při investování na českém kapitálovém trhu umožní přijímat dlouhodobější investiční rozhodnutí. To ve svém důsledku bude mít pozitivní vliv na investice českých i zahraničních investorů v České republice.

„V rámci naplňování Koncepce budeme nyní navrhovat a uskutečňovat konkrétní opatření podle stanoveného časového harmonogramu. A jednou za dva roky také provedeme revizi aktuálního stavu a zhodnotíme další kroky,“ uzavírá náměstkyně Dupáková.

Přílohy ke stažení:

Koncepce rozvoje kapitálového trhu v České republice 2019 - 2023

Brožura Koncepce rozvoje kapitálového trhu v ČR




další novinky v kategorii: Obecné a ostatní

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
25.10.2023
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.


Daňové milostivé léto se blíží. Webové aplikace a portál MOJE daně vám pomohou zbavit se daňových dluhů
07.07.2023
Daňové milostivé léto proběhne letos od 1. července do 30. listopadu 2023. Splacení jistiny dluhu, tedy nedoplatku na dani, vzniklého do 30. září 2022 umožní fyzickým osobám zbavit se souvisejících nedoplatků na úrocích, penále či pokutách. Vedle toho dlužníkům fyzickým i právnickým osobám ze zákona zaniknou drobné nedoplatky na dani a příslušenství, pokud v součtu u jednoho finančního úřadu nepřevyšují 1 000 korun.


Přehled změn a novinek na rok 2023
24.01.2023
Finanční správa připravila souhrn novinek a legislativních změn, které mají vliv na daňové poplatníky. Finanční správa proto přináší jejich souhrnný přehled a představuje i připravované funkcionality portálu MOJE daně.


INFORMAČNÍ LETÁK K DAŇOVÝM NOVINKÁM PRO ROKY 2022 A 2023
03.01.2023
Vážení obchodní partneři, rádi bychom vás touto cestou informovali o novinkách v daňové oblasti pro roky 2022 a 2023. Informace poskytuje: UDS, s.r.o., PO oprávněná poskytovat daňové poradenství


Milostivé léto pokračuje. Na závazky u Finanční správy nicméně nelze využít
16.09.2022
Finanční správa reaguje na pokračování tzv. Milostivého léta, které probíhá od 1. 9. do 30. 11. 2022 a veřejnosti umožnuje zbavit se některých exekucí u veřejnoprávních institucí. Milostivé léto se vztahuje pouze na veřejnoprávní dluhy vymáhané v soudní exekuci a netýká se daňových a správních exekucí, kterými finanční úřady vymáhají daňové pohledávky.


Kde nás najdete

UDS, s.r.o.
Vršovická 841/40, 101 00 Praha 10

Telefon: +420 222 981 423
Mobil:+420 777 724 737
E-mail: info@uds.cz

Mapa

Novinky

Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.

další novinky

Kalkulace ceny