Kontakty

Telefon Telefon: +420 222 981 423
Mobil Mobil: +420 777 724 737
email E-mail: info@uds.cz
datová schránka Datová schránka: yen8z3r

Brexit: Čas na uzavření dohody se krátí

12.01.2019

Ačkoliv dohoda mezi Velkou Británií a EU je již připravena, stále se čeká na její ratifikaci. Nyní je na řadě klíčové hlasování v britském parlamentu. Pokud ten s dohodou souhlasit nebude, dojde s největší pravděpodobností k neřízenému odchodu Spojeného království z EU. Tato nejistá situace přiměla Evropskou unii zintenzivnit přípravy na odchod Británie bez dohody.

Na konci loňského roku připravila Evropská komise tzv. pohotovostní akční plán, který zavádí některá nouzová opatření pro případ, že nebude uzavřena žádná dohoda. Tato opatření pokrývají pouze vybrané oblasti, v nichž je pro EU nezbytné chránit si své zájmy.

Nepřímé daně a cla

Z pohledu DPH a cel řeší zmíněné dokumenty především otázku, co se stane se zbožím, jehož přeprava začne před datem odchodu Británie z EU, ale skončí až po tomto datu. Odpověď Evropské komise již známe. Pokud dohoda v momentu, kdy zboží bude přivezeno na celní hranici EU, uzavřena nebude, zboží nebude již považováno za unijní. Z toho vyplývá, že na něj budou moci být uvalena cla. Zároveň se již nebude jednat o intrakomunitární dodání zboží, nýbrž o dovoz podléhající DPH.

Další praktická otázka vyvstává v souvislosti s vrácením DPH. Jelikož zatím není jasné, zda bude v situaci odchodu bez dohody Británie i nadále umožňovat vrácení DPH u zboží vyvezeného do EU, doporučujeme podat případné žádosti co nejdříve. Žádost lze podat jak za čtvrtletí, tak za rok.

Přístup do společné aplikace pro vrácení DPH nebude jediný, který bude po odchodu Británie z EU znemožněn. Na poskytnutí digitálních služeb do Británie se již nebude vztahovat ani MOSS. Daňové subjekty ze třetích zemí registrované do MOSS v Británii se tak budou muset přeregistrovat do některého členského státu.

Imigrace

Jedním z hlavních zájmů Evropské komise je zachování pobytových práv občanů Spojeného království ve státech Evropské unie. A to za předpokladu, že občanům Evropské unie budou ve Spojeném království obdobná práva zachována recipročně. Snahou Evropské komise je, aby členské státy Evropské unie přijaly taková opatření, která by zajistila včasnou legalizaci pobytu občanů Spojeného království pobývajících na jejich území.

Ministerstvo vnitra České republiky vydalo již v polovině loňského roku doporučení pro občany Spojeného království. Pokud pobývají na území České republiky a chtějí, aby jejich práva byla zachována i po datu vystoupení Spojeného království z EU, měli by požádat o vydání potvrzení o přechodném pobytu. Toto potvrzení lze vydat v případě pobytu na našem území delším než tři měsíce. V případě, že žijí v České republice minimálně 5 let, mohou požádat o vydání povolení k trvalému pobytu.

Ačkoliv výše zmíněná pobytová oprávnění nejsou podmínkou pobytu na území členského státu EU, budou sloužit jako jednoznačný doklad, že občan Spojeného království pobýval na daném území před datem vystoupení Spojeného království z Evropské unie, a legalizují tak včas pobyt občana i v případě scénáře „no-deal“. Tím zůstanou jejich dosavadní práva na území Evropské unie zachována.

Konečné podmínky pro pobyt občanů Spojeného království v Česku budou obsaženy v zákonu o úpravě některých vztahů v souvislosti s vystoupením Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie, který schválila vláda (tzv. zákon o brexitu). Smyslem je upravit některé vztahy mezi Českou republikou a Velkou Británií pro případ hrozícího brexitu bez dohody. Návrh řeší dílčí otázky spojené nejen např. s pobytem občanů, přístupem na trh práce, veřejným zdravotním pojištěním, existujícím penzijním připojištěním a stavebním spořením, ale i otázku přímých daní. V této souvislosti předpokládá, že se britský daňový rezident pro účely daňové povinnosti za zdaňovací období, ve kterém nabyl tento zákon účinnosti, považuje za daňového rezidenta členského státu Evropské unie. Toto pravidlo by však neplatilo pro srážkovou daň a pro zajištění daně, kde by se se Spojeným královstvím zacházelo jako se třetí zemí již ode dne vystoupení z Evropské unie.




další novinky v kategorii: Obecné a ostatní

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
25.10.2023
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.


Daňové milostivé léto se blíží. Webové aplikace a portál MOJE daně vám pomohou zbavit se daňových dluhů
07.07.2023
Daňové milostivé léto proběhne letos od 1. července do 30. listopadu 2023. Splacení jistiny dluhu, tedy nedoplatku na dani, vzniklého do 30. září 2022 umožní fyzickým osobám zbavit se souvisejících nedoplatků na úrocích, penále či pokutách. Vedle toho dlužníkům fyzickým i právnickým osobám ze zákona zaniknou drobné nedoplatky na dani a příslušenství, pokud v součtu u jednoho finančního úřadu nepřevyšují 1 000 korun.


Přehled změn a novinek na rok 2023
24.01.2023
Finanční správa připravila souhrn novinek a legislativních změn, které mají vliv na daňové poplatníky. Finanční správa proto přináší jejich souhrnný přehled a představuje i připravované funkcionality portálu MOJE daně.


INFORMAČNÍ LETÁK K DAŇOVÝM NOVINKÁM PRO ROKY 2022 A 2023
03.01.2023
Vážení obchodní partneři, rádi bychom vás touto cestou informovali o novinkách v daňové oblasti pro roky 2022 a 2023. Informace poskytuje: UDS, s.r.o., PO oprávněná poskytovat daňové poradenství


Milostivé léto pokračuje. Na závazky u Finanční správy nicméně nelze využít
16.09.2022
Finanční správa reaguje na pokračování tzv. Milostivého léta, které probíhá od 1. 9. do 30. 11. 2022 a veřejnosti umožnuje zbavit se některých exekucí u veřejnoprávních institucí. Milostivé léto se vztahuje pouze na veřejnoprávní dluhy vymáhané v soudní exekuci a netýká se daňových a správních exekucí, kterými finanční úřady vymáhají daňové pohledávky.


Kde nás najdete

UDS, s.r.o.
Vršovická 841/40, 101 00 Praha 10

Telefon: +420 222 981 423
Mobil:+420 777 724 737
E-mail: info@uds.cz

Mapa

Novinky

Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.

další novinky

Kalkulace ceny