Kontakty

Telefon Telefon: +420 222 981 423
Mobil Mobil: +420 777 724 737
email E-mail: info@uds.cz
datová schránka Datová schránka: yen8z3r

Otazníky kolem otcovské dovolené a jejich odpovědi v příkladech

05.10.2017
Otcovskou poporodní péči bude možné poprvé čerpat 1. února 2018. Proč se nebude proplácet od volného dne a jak to bude se souběhem nemocenských dávek?

Zákon stanovil pravidla pro čerpání dávky. Česká správa sociálního zabezpečení vysvětluje jejich dopad v praxi nejen pojištěncům, ale i zaměstnavatelům.

Nárok na nově zaváděnou nemocenskou dávku - otcovskou poporodní péči - se uplatní stanoveným tiskopisem. Protože zde nebude sociální situace posuzována žádným subjektem (ošetřující lékař, zdravotnické zařízení, škola atd.), bude jednodílný tiskopis žádosti k dispozici na webových stránkách ČSSZ. Žádost se předá spolu s údaji pro výpočet dávky najednou, a to až po uplynutí podpůrčí doby.

Základní pravidla čerpání otcovské

  • Nárok na otcovskou bude mít pojištěnec, který pečuje o dítě, jehož je otcem (za otce dítěte bude pro účely této dávky považován ten, kdo je v matrice – knize narození – zapsán jako otec. Za otce se ale bude považovat i pojištěnec, který pečuje o dítě, které převzal do péče nahrazující péči rodičů, pokud dítě ke dni převzetí nedosáhlo 7 let věku.

  • Otci nárok vznikne i v případě, kdy jsou matka, dítě nebo oba dva ze zdravotních důvodů umístěni ve zdravotnickém zařízení lůžkové péče. I v těchto pro rodinu složitých situacích je žádoucí posilovat vztahy mezi otcem, matkou dítěte a dítětem.

  • Podmínkou u zaměstnanců je účast na nemocenském pojištění. Dávka je koncipována jako krátkodobá, proto není třeba vyžadovat obecnou podmínku čekací doby platnou pro nárok na peněžitou pomoc v mateřství (270 dnů účasti na nemocenském pojištění v posledních dvou letech před porodem). Ovšem u osob, u kterých je účast na nemocenském pojištění dobrovolná (osoby samostatně výdělečně činné a zahraniční zaměstnanci), bude povinná doba 3 měsíců dobrovolné účasti na nemocenském pojištění bezprostředně předcházejících dni nástupu na otcovskou obdobně jako u ostatních dávek nemocenského pojištění.

  • Nástup na otcovskou musí nastat v období 6 týdnů ode dne narození dítěte nebo ode dne převzetí dítěte do péče. Podpůrčí doba má činit 1 týden (7 kalendářních dní, nepřerušuje se) a začne běžet dnem, který pojištěnec sám v uvedeném období určí.

  • Otcovská bude náležet jen jednou, i za situace, kdy pojištěnec pečuje o více dětí narozených současně. Zásada „jeden porod = jedna dávka“, což znamená, že pojištěnci bude náležet otcovská pouze jednou i v případě vícečetného porodu (případně více dětí převzatých současně do péče).

  • Výše otcovské za kalendářní den bude činit 70 % denního vyměřovacího základu, bude tedy stejná jako výše peněžité pomoci v mateřství.

  • Otcovská se nevyplácí za dny pracovního klidu, pokud pojištěnci nevznikl nárok na výplatu otcovské alespoň za 1 kalendářní den, který měl být pro něho pracovním dnem.

  • Nárok na výplatu otcovské má přednost před nárokem na výplatu nemocenského a ošetřovného. Pokud by byl zaměstnanec uznán dočasně práce neschopným, nebude se mu po tuto dobu náhrada mzdy vyplácet.


1. Není vhodné zahájit čerpání volným dnem

Dávka se totiž neproplácí za dny pracovního volna, pokud v tento den nevznikl pojištěnci nárok na výplatu otcovské alespoň za 1 kalendářní den, který měl být pro něho pracovním dnem. Jedná se o obdobný princip, který se v současné době již aplikuje u jiné nemocenské dávky, a to u ošetřovného. Jaký je důvod tohoto opatření?

Podle Renáty Provazníkové z České správy sociálního zabezpečení je důvodem fakt, že den nástupu na otcovskou si pojištěnec určuje v období prvních šesti týdnů života dítěte výhradně na základě vlastního rozhodnutí, a proto je třeba zamezit tomu, aby otec čerpal otcovskou pouze ve dnech, kdy nemá pracovat. To by se neslučovalo s obecným principem, že dávky nemocenského pojištění jsou určeny k tomu, aby nahrazovaly ušlý příjem ze zaměstnání. Ve dnech, kdy zaměstnanec nemá pracovat, mu v podstatě žádný příjem neuchází, není třeba nic nahrazovat."

2. V případě souběhu s ostatními dávkami má otcovská přednost

Obdobně je třeba dovysvětlit souběh s jinými dávkami. Bude nutné např. nemocenské ukončit a jak to bude s délkou náhrady mzdy, pokud se sejde s otcovským? Renáta Provazníková zdůraznila, že pravidla pro souběh dávek nemocenského pojištění jsou poměrně složitá. Vždy záleží na tom, zda má otec jedno nebo více zaměstnání (pojištění) a o jaké dávky z jednotlivých pojištění jde. Pokud jde o jedno pojištění, pak zákonná úprava vychází z toho, že z jednoho pojištění nemůže současně vzniknout nárok na výplatu více různých dávek, a proto je stanoveno zákonem, která z dávek má být vyplácena přednostně před ostatními. Preferuje se nárok na výplatu dávky vyšší před nárokem na výplatu dávky nižší."

Jestliže jde o souběh různých dávek z různých pojištění, pak obecně platí, že zůstává nárok na výplatu dávek zachován, avšak výše jednotlivých dávek se omezuje stanovenou maximální hranicí. Pokud je jednou z dávek otcovská, platí, že úhrn dávek nesmí být za kalendářní den vyšší, než by činila výše otcovské vypočtené z denního vyměřovacího základu vypočteného ve výši třetí redukční hranice. Je-li úhrn dávek vyšší, snižuje se postupně ošetřovné, nemocenské a otcovská tak, aby úhrn dávek tuto výši otcovské nepřesáhl.

Příklady souběhu s nemocenským a náhradou mzdy

1. Souběh s nemocenským (obdobně ošetřovným).

Otec požádá o otcovskou poporodní péči v době pobírání jiné nemocenské dávky z jednoho pojištění, a to nemocenského, případně ošetřovného. Nárok na výplatu otcovské má přednost před nárokem na výplatu nemocenského a ošetřovného (je vyšší). Pracovní neschopnost ani potřeba ošetřování se neukončují, pouze se po dobu souběhu nevyplácí a vyplácí se otcovská.

2. Souběh s náhradou mzdy od zaměstnavatele

Otec požádá o otcovskou, zaměstnavatel přestane náhradu mzdy vyplácet. Nárok na nemocenské vzniká od 15. dne nemoci (vyplácí se, pokud již není nárok na otcovskou, výplata otcovské má přednost před nemocenským). Náhrada mzdy od zaměstnavatele náleží za zameškané dny v období prvních 14 dnů nemoci (s výjimkou karenční doby), neprodlužuje se o dny eventuálně čerpané otcovské, jen se po tuto dobu nevyplácí. Proto bylo upraveno i příslušné ustanovení zákoníku práce. Od 1. února 2017 se podle § 192 zákoníku práce náhrada mzdy nevyplácí, jestliže zaměstnanci bude náležet dávka otcovské poporodní péče.




další novinky v kategorii: Personalistika a mzdy

Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
30.10.2023
Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.


Transpoziční novela zákoníku práce
25.10.2023
Novelou zákoníku práce, která vstoupila v platnost 19. září 2023, se provádí transpozice několika evropských směrnic a přináší řadu novinek a pozitivních změn pro zaměstnavatele i zaměstnance a výhody pro pracující rodiče, pečující osoby a dohodáře.


Zvýší se rodičovský příspěvek pro nově narozené děti, prodlouží se náhradní výživné.
07.07.2023
Vláda dnes schválila zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun a zkrácení jeho čerpání na tři roky. Dobrou zprávou zejména pro samoživitelky v situacích, kdy se dlouhodobě nedaří vymáhat soudem stanovené výživné, je pak prodloužení náhradního výživného o dva roky. Vláda dnes schválila také úpravu, která umožní další digitalizaci a zjednodušování administrativy v rámci agendy státní sociální podpory. Cílem je kromě efektivnějšího vyřizování i lepší spolupráce mezi úřady.


Drobné změny v Zákoníku práce
25.11.2022
V listopadu 2022 byla přijata „malá novela“ zákoníku práce, která nabývá účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce po vyhlášení ve Sbírce zákonů. Text novely byl do Sbírky zákonů k publikaci odeslán 23. 11. 2022 a účinnost novely tak lze očekávat od 1. 12. 2022, nejpozději od 1. 1. 2023. Více informací v přiloženém souboru.


Změny cestovních náhrad od 20.8.2022
05.10.2022
Od 20. 08. 2022 došlo ke zvýšení sazeb tuzemského stravného při pracovních cestách. Více informací v přiloženém souboru.


Kde nás najdete

UDS, s.r.o.
Vršovická 841/40, 101 00 Praha 10

Telefon: +420 222 981 423
Mobil:+420 777 724 737
E-mail: info@uds.cz

Mapa

Novinky

Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.

další novinky

Kalkulace ceny