Kontakty

Telefon Telefon: +420 222 981 423
Mobil Mobil: +420 777 724 737
email E-mail: info@uds.cz
datová schránka Datová schránka: yen8z3r

Senátoři zaútočili kvůli kontrolním hlášením na daňový řád, přehlédli ale novelu

01.09.2017
Skupina senátorů v čele s Ivem Valentou podala návrh k Ústavnímu soudu na zrušení části daňového řádu. Jejich argumentace má však zásadní mezeru.

Senátoři se totiž opírají o úpravu kontrolního hlášení a to, že se ministerstvo financí rozhodlo ignorovat rozhodnutí soudu. To ale není pravda, jelikož ministerstvo novelu zákona o DPH ve skutečnosti navrhlo.

Valenta a spol. chtějí zrušit část daňového řádu

Co konkrétně chtějí zrušit

Skupina senátorů v čele s Ivem Valentou podala před týdnem návrh k Ústavnímu soudu, ve kterém se domáhá zrušení dvou paragrafů daňového řádu. Jde o § 72 odst. 1 a odst. 2 daňového řádu, které zní:

  • (1) Přihlášku k registraci, oznámení o změně registračních údajů, řádné daňové tvrzení nebo dodatečné daňové tvrzení lze podat jen na tiskopise vydaném Ministerstvem financí nebo na tiskovém výstupu z počítačové tiskárny, který má údaje, obsah i uspořádání údajů shodné s tímto tiskopise.

  • (2) V tiskopisech a v nich vyznačených přílohách, které jsou součástí podání, lze požadovat pouze údaje nezbytné pro správu daní.


Důvodem má být loňský nález Ústavního soudu, který zrušil možnost, aby finanční správa mohla formulářem neomezeně stanovit rozsah požadovaných údajů v kontrolním hlášení. Rozsah povinných sdělovaných údajů dle nálezu ÚS musí mít zákonný základ, alespoň v podobě zmocnění ke stanovení konkrétních jednotlivých údajů ministerstvem financí. Ministerstvu financí dal soud čas na nápravu do konce roku 2017.

V únoru MF uvedlo, že zákon měnit nebude

V únoru ale ministerstvo financí uvedlo, že do termínu stanoveného Ústavním soudem nestihne přijmout příslušnou novelu zákona o dani z přidané hodnoty a že pouze provede přípravnou fázi a připraví varianty řešení. S ohledem na délku standardního legislativního procesu a skutečnost, že mandát Poslanecké sněmovny končí na podzim tohoto roku, je zjevné, že letos již není možné provést seriózní novelu zákona o dani z přidané hodnoty. Musíme se tedy omezit na přípravnou fázi a důkladnou analýzu problému a variant jeho řešení s tím, že samotný schvalovací proces proběhne až po volbách do Poslanecké sněmovny, komentovala náměstkyně ministra Alena Schillerová.

Zároveň Schillerová uvedla, že zrušení příslušného paragrafu na konci letošního roku prý nevadí, jelikož absenci tohoto zrušeného pravidla vyplní podobné obecné pravidlo obsažené v daňovém řádu, který se pro správu daně z přidané hodnoty použije subsidiárně jakožto obecný právní předpis.

A právě toto je podle Valenty a dalších senátorů nepřijatelné. Ministerstvo se tak vzpírá Ústavnímu soudu. Daňový řád nelze použít, protože, kdyby stačila úprava v daňovém řádu, tak na ni poukáže sám Ústavní soud. Ústavní soud konstatoval nepoužitelnost kontrolního hlášení po zrušení možnosti stanovit hlášené údaje jen formulářem finanční správy. Proto dal vládě čas na nápravu protiústavního stavu. Pokud jej vládní většina nevyužije, je to její problém, uvádí se v návrhu. Navrhovatelé proto prý chtějí zabránit zneužití daňového řádu tím, že navrhují zrušení § 72 odst. 1 a odst. 2 daňového řádu, na kterou Alena Schillerová v únoru odkazovala.

Když senátoři nevědí, že novela je již ve Sněmovně

Návrh senátorů má však jednu nemalou mezeru. Samo ministerstvo si totiž svůj postup rozmyslelo a v květnu v rámci projednávání novely zákona o platebním styku předložilo skrze Rozpočtový výbor pozměňovací návrh, který kontrolní hlášení řeší. Pozměňovací návrh konkrétně upravuje nově požadavky u kontrolního hlášení takto:

§ 101d odstavec 1 zní:

(1) V kontrolním hlášení je plátce povinen kromě obecných náležitostí podání uvést

a) identifikační a kontaktní údaje plátce,

b) údaje týkající se plnění a úplat, pokud tato plnění a úplaty zakládají povinnost podat kontrolní hlášení,

c) údaje týkající se uplatnění nároku na odpočet daně,

d) identifikační údaje odběratele nebo dodavatele.

Zákon se nyní nachází ve třetím čtení. Zda je tato formulace dostačující, se sice odborníci neshodují, argumentaci senátorů však značně nabourává. A to i kvůli tomu, že sami senátoři v návrhu uvedli, že jsou „přesvědčeni, že obsah povinných tiskopisů (formulářů) alespoň obecnými pojmy musí stanovit zákon přímo." Jejich požadavek totiž návrh ministerstva beze zbytku splňuje.

Také ministerstvo má máslo na hlavě

Samo ministerstvo na návrh senátorů reagovalo tím, že připomnělo, že novelu připravilo. Ministerstvo financí zareagovalo okamžitě. Příslušná novela zákona o DPH je hotova, 17. 5. 2017 byla jednohlasně schválena rozpočtovým výborem, všemi přítomnými poslanci napříč politickým spektrem, a nyní se nachází ve stadiu před třetím čtením v Poslanecké sněmovně. Ministerstvo financí očekává, že příslušná novela bude schválena Poslaneckou sněmovnou do konce volebního období, uvedlo ministerstvo na webu.

Ovšem i první věta zmíněného vyjádření ministerstva není pravdivá. Nález byl vydán již v prosinci loňského roku a první reakcí ministerstva, jak bylo napsáno výše, bylo, že novelu do konce roku nepřipraví. Až o několik měsíců později si ministerstvo svůj postup rozmyslelo. To lze „za okamžitou reakci“ jen stěží považovat.




další novinky v kategorii: Daň z přidané hodnoty

Limit pro registraci k DPH a využívání paušální daně vzroste na dva miliony
29.11.2022


Prominutí úroků z prodlení a prominutí úroku z posečkání na DPH pro podnikatele převážně provozující dopravu
12.04.2022
V souvislosti s mimořádnou událostí na Ukrajině vydal ministr financí "Rozhodnutí o prominutí příslušenství daně a zálohy na daň z důvodu mimořádné události", zveřejněné dne 24. 3. 2022 ve Finančním zpravodaji č. 6/2022 (dále jen „Rozhodnutí“).


Formulář zjednodušující oznamovací povinnost pro prominutí úroků z prodlení a prominutí úroku z posečkání na DPH pro podnikatele
12.04.2022
V souvislosti se sekundárními dopady mimořádné události na Ukrajině vydal ministr financí "Rozhodnutí o prominutí příslušenství daně a zálohy na daň z důvodu mimořádné události" (dále jen „Rozhodnutí“), zveřejněné dne 24. 3. 2022 ve Finančním zpravodaji č. 6/2022 (viz informace Prominutí úroků z prodlení a prominutí úroku z posečkání na DPH pro podnikatele převážně provozující dopravu).


Prodloužení prominutí DPH při dodání respirátorů
30.09.2021
Ministryně financí prodlužuje promíjení DPH při dodání respirátorů včetně pořízení z JČS a dovozu. Příslušné Rozhodnutí je zveřejněno ve Finančním zpravodaji č. 31/2021 ze dne 24. srpna 2021.


DPH u dovozu zboží do 22 EUR ze třetích zemí od července 2021
12.08.2021
Od 1. 7. 2021 až do nabytí účinnosti novely zákona o dani z přidané hodnoty (DPH) platí stále podle zákona o DPH - osvobození od daně u dovozu zboží, kdy úhrnná hodnota nepřesahuje 22 EUR. To platí pro všechny dovozy zboží do 22 EUR, které jsou propuštěny do volného oběhu v České republice, bez ohledu na druh přepravce – např. Česká pošta či expresní přepravce.


Kde nás najdete

UDS, s.r.o.
Vršovická 841/40, 101 00 Praha 10

Telefon: +420 222 981 423
Mobil:+420 777 724 737
E-mail: info@uds.cz

Mapa

Novinky

Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.

další novinky

Kalkulace ceny