Kontakty

Telefon Telefon: +420 222 981 423
Mobil Mobil: +420 777 724 737
email E-mail: info@uds.cz
datová schránka Datová schránka: yen8z3r

Uchazečům o zaměstnání se omezily možnosti přivýdělku

10.08.2017


Novela zákona o zaměstnanosti přinesla výrazné změny v nekolidujícím zaměstnání. Přivýdělek na dohody o provedení práce pomalu, ale jistě končí.

Nekolidující zaměstnání a dohody o provedení práce jsou minulostí. Na stávající dohody je možné ještě po přechodnou dobu pracovat.

Dohoda o provedení práce je jednou z nejčastějších forem přivýdělku. Především se využívá při letních prázdninových brigádách, ale i v průběhu roku k nejrůznějším krátkodobým akcím či zástupům za nemoc. Její velkou výhodou je jednoduchost díky speciální úpravě v zákoníku práce a určité výhody z pohledu zdanění a odvodů pojistného. Bohužel byla uzákoněna další legislativní překážka. Již není možné vykonávat činnost na základě dohody o provedení práce při současné evidenci u úřadu práce, tj. pracovat v rámci takzvaného nekolidujícího zaměstnání.

Nekolidující zaměstnání

Aby mohl uchazeč o zaměstnání vykonávat nekolidující zaměstnání, nesmí mít nárok na podporu v nezaměstnanosti a jeho výše přivýdělku nesmí přesáhnout polovinu aktuální minimální mzdy, tj. 5500 korun měsíčně. Aktuální novela stávající podmínky § 25 odst. 3 zákona o zaměstnanosti mění. Nadále bude možné vykonávat nekolidující zaměstnání v rámci dohody o pracovní činnosti nebo v pracovním poměru. Ovšem souběh dohody o provedení práce a evidence u úřadu práce již není možný. Nezáleží na tom, zda zaměstnanec pobírá nebo nepobírá odměnu. Samotná existence pracovněprávního vztahu založeného dohodou o provedení práce je od data účinnosti novely překážkou pro zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání. Opačná situace vede k vyřazení z evidence nebo nemožnosti se do této evidence přihlásit.

Zákonodárci si od popisované změny slibují větší motivaci uchazečů o zaměstnání k hledání pracovněprávního vztahu zakládajícího účast na nemocenském pojištění. Tím dohoda o provedení práce ve většině případů není. Nesetrvávali by tak delší dobu v evidenci uchazečů o zaměstnání. Podle důvodové zprávy narůstá každoročně počet uchazečů, kteří vykonávají nekolidující zaměstnání právě na výkon dohody o provedení práce (95 %). A to i dlouhodobě, mnohdy po dobu trvající 3 a více let.

Účinnost změn a přechodná ustanovení

Novela zákona o zaměstnanosti vyšla ve Sbírce zákonů pod číslem 206/2017. Je účinná (s určitými výjimkami) od 29. července 2017. Od tohoto data není možný výkon nekolidujícího zaměstnání na dohody o provedení práce. Ovšem na základě přechodných ustanovení bude možné na dohody o provedení práce uzavřené přede dnem nabytí účinnosti zákona pracovat v rámci nekolidujícího zaměstnání při evidenci u úřadu práce ještě následující tři měsíce.

Shrnutí dopadu změny v praxi:

  • Od 29. července 2017 se noví uchazeči o zaměstnání nemohou zaevidovat u úřadu práce, pokud mají současně sjednánu dohodu o provedení práce (důležitá je neexistence pracovněprávního vztahu založeného dohodou pro provedení práce, ne zda je nebo není z této dohody aktuálně pobírána odměna).

  • Stávající uchazeči o zaměstnání, kteří k datu účinnosti novely zákona, tj. k 29. červenci 2017, vykonávali nekolidující zaměstnání v rámci dohody o provedení práce, budou muset tuto dohodu do tří měsíců, tj. nejpozději 28. října 2017, zrušit. Jinak budou z evidence uchazečů o zaměstnání vyřazeni.


Ukončení dohody o provedení práce

Zcela logicky se z pohledu stávajících uchazečů o zaměstnání s již uzavřenými dohodami nabízí dvě možná řešení pokračování v práci. Nechat se vyřadit z evidence uchazečů o zaměstnání a pokračovat po 28. říjnu 2017 ve výkonu práce na dohodu o provedení práce, nebo dohodu ukončit a sjednat v rámci nekolidujícího zaměstnání jiný pracovněprávní vztah (dohodu o pracovní činnosti nebo pracovní poměr).

Způsoby ukončení dohody o provedení práce popisuje zákoník práce v ustanovení § 77 odstavec 4. Píše se zde, že jestliže není sjednán jiný způsob zrušení tohoto právního vztahu, je možné tak učinit:

  • dohodou obou smluvních stran ke sjednanému dni,

  • výpovědí danou z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu s patnáctidenní výpovědní dobou, která začíná dnem, v němž byla výpověď doručena druhé smluvní straně, nebo

  • okamžitým zrušením, jestliže tak bylo předem sjednáno pro případy, kdy je možné okamžitě zrušit pracovní poměr.


Budoucnost nekolidujícího zaměstnání?

Výkon nekolidujícího zaměstnání již bude možný pouze na dohody o pracovní činnosti nebo pracovní smlouvy. Což pro uchazeče o zaměstnání nebude natolik výhodné jako dohoda o provedení práce. Odměna z dohody o provedení práce, která nepřekročí 10 000 korun měsíčně, nepodléhá odvodům sociálního a zdravotního pojištění. Na rozdíl od dohody o pracovní činnosti nebo pracovní smlouvy. Zde bude čistý výdělek z nekolidujícího zaměstnání ve většině případů výrazně nižší

  • 1. Dohoda o pracovní činnosti – nepodléhá odvodům sociálního ani zdravotního pojištění pouze do sjednané částky 2499 korun měsíčně.

  • 2. Pracovní smlouva – obdobně jako dohoda o pracovní činnosti nepodléhá odvodům sociálního pojištění do sjednané částky 2499 Kč měsíčně. Ovšem zdravotní pojištění bude odvedeno vždy, v případě pracovní smlouvy vzniká zaměstnání s odvodem zdravotního pojištění takzvaně od jedné koruny.




další novinky v kategorii: Obecné a ostatní

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
25.10.2023
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.


Daňové milostivé léto se blíží. Webové aplikace a portál MOJE daně vám pomohou zbavit se daňových dluhů
07.07.2023
Daňové milostivé léto proběhne letos od 1. července do 30. listopadu 2023. Splacení jistiny dluhu, tedy nedoplatku na dani, vzniklého do 30. září 2022 umožní fyzickým osobám zbavit se souvisejících nedoplatků na úrocích, penále či pokutách. Vedle toho dlužníkům fyzickým i právnickým osobám ze zákona zaniknou drobné nedoplatky na dani a příslušenství, pokud v součtu u jednoho finančního úřadu nepřevyšují 1 000 korun.


Přehled změn a novinek na rok 2023
24.01.2023
Finanční správa připravila souhrn novinek a legislativních změn, které mají vliv na daňové poplatníky. Finanční správa proto přináší jejich souhrnný přehled a představuje i připravované funkcionality portálu MOJE daně.


INFORMAČNÍ LETÁK K DAŇOVÝM NOVINKÁM PRO ROKY 2022 A 2023
03.01.2023
Vážení obchodní partneři, rádi bychom vás touto cestou informovali o novinkách v daňové oblasti pro roky 2022 a 2023. Informace poskytuje: UDS, s.r.o., PO oprávněná poskytovat daňové poradenství


Milostivé léto pokračuje. Na závazky u Finanční správy nicméně nelze využít
16.09.2022
Finanční správa reaguje na pokračování tzv. Milostivého léta, které probíhá od 1. 9. do 30. 11. 2022 a veřejnosti umožnuje zbavit se některých exekucí u veřejnoprávních institucí. Milostivé léto se vztahuje pouze na veřejnoprávní dluhy vymáhané v soudní exekuci a netýká se daňových a správních exekucí, kterými finanční úřady vymáhají daňové pohledávky.


Kde nás najdete

UDS, s.r.o.
Vršovická 841/40, 101 00 Praha 10

Telefon: +420 222 981 423
Mobil:+420 777 724 737
E-mail: info@uds.cz

Mapa

Novinky

Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.

další novinky

Kalkulace ceny