Kontakty

Telefon Telefon: +420 222 981 423
Mobil Mobil: +420 777 724 737
email E-mail: info@uds.cz
datová schránka Datová schránka: yen8z3r

Informace GFŘ k povinnosti plátců DPH oznámit správci daně čísla účtů poskytovatele platebních služeb

27.02.2013
V návaznosti na tiskovou zprávu ze dne 23. 1. 2013 a na základě dotazů veřejnosti sděluje GFŘ ve věci povinnosti stávajících plátců (těch, kteří byli plátcem k 31. 12. 2012) následovné:

Povinnost stávajících plátců DPH oznámit správci daně údaje podle ust. § 96 zákona o DPH je popsána ve výše zmíněné tiskové zprávě, včetně důsledků jejího nesplnění.
Ust. § 96 zákona o DPH zakotvuje plátcům DPH:

1) Povinnost sdělit správci daně čísla všech svých bankovních2 účtů používaných pro jejich ekonomickou činnost.
2) Oprávnění (nikoli tedy povinnost) určit, který z takto povinně oznamovaných účtů bude zveřejněn způsobem umožňujícím dálkový přístup, tj. jako údaj v Registru plátců DPH.
Pokud jde o oprávnění určení účtů ke zveřejnění, je třeba, aby plátce skutečnost, že chce některé (nebo všechny) své účty určit ke zveřejnění v oznámení výslovně uvedl. Ve formuláři „Oznámení o změně registračních údajů / Žádost o zrušení registrace“ jde konkrétně o položku nazvanou: „účet určený ke zveřejnění v Registru plátců DPH a identifikovaných osob“, kde plátce DPH vyplní „ano“ (v případě, že zveřejnit daný účet nechce, uvede „ne“).

Oprávnění plátce určit, které jeho účty mají být zveřejněny, souvisí se zákonným ručením upraveným pro případ, že by příjemce plnění (plátcův odběratel) uhradil plátci za zdanitelné plnění na jiný než zveřejněný účet plátce (dodavatele). Toto ručení se vztahuje pouze na platby spojené s uskutečněním zdanitelného plnění, to mj. znamená, že se nepoužije a nijak nesouvisí s platbami za plnění, které je od DPH osvobozeno atp.

Z uvedeného logicky vyplývá, že plátce by ke zveřejnění měl označit takové své bankovní účty, které používá k přijímání úhrad za jím uskutečněná zdanitelná plnění. Naopak nemá logické opodstatnění určovat ke zveřejnění účty, které plátce používá sice v rámci ekonomické činnosti, ale ne pro přijímání plateb za zdanitelná plnění (např. účty používané výhradně pro vnitropodnikové platby mezi středisky, termínované účty výhradně k dočasnému zhodnocení volných peněz atp.).

V dané souvislosti nutno upozornit na zahraniční účty. Pokud plátce používá při ekonomické činnosti bankovní účet vedený v zahraničí, není sice nijak omezena možnost nechat takovýto účet zveřejnit (pokud jde o účet, jehož majitelem je plátce), avšak prakticky se zveřejnění takového účtu míjí účinkem. Zveřejnění zahraničního účtu totiž nezabraňuje vzniku ručení při úhradě na tento zahraniční účet plátce. Jedná se o samostatný případ ručení, upravený ust. § 109 odst. 2 písm. b) zákona o DPH. Podle tohoto ustanovení ručí příjemce plnění, který poskytovateli uhradil za zdanitelné plnění na účet vedený mimo tuzemsko, a to bez ohledu na skutečnost, zda šlo o účet zveřejněný v registru plátců či nikoli.

Ke všem shora uvedeným situacím, kdy není praktické určovat účet ke zveřejnění, nutno podotknout, že ačkoli jejich zveřejnění se jeví jako nadbytečné, povinnost oznámení těchto účtů správci daně zůstává zachována.

Ve vztahu k povinnosti oznamovat účty považujeme dále za vhodné zdůraznit, že plátce má povinnost oznámit všechny k ekonomické činnosti používané účty, kterých je majitelem (povinnost uvést čísla „všech svých účtů“). Pouze z těchto svých účtů pak je oprávněn určit, který má být zveřejněn. Ke zveřejnění proto plátce není oprávněn určit účet, který mu nepatří. Správce daně je oprávněn tuto skutečnost ověřovat. Účet, který nepatří plátci, nebude zveřejněn.

Forma oznamování Údaj o všech číslech bankovních účtů plátce používaných pro ekonomickou činnost je registrační údaj plátce a pro jeho sdělování je proto určen příslušný registrační formulář. Obdobně platí o sdělení určení čísel bankovních účtů ke zveřejnění. Pro splnění povinnosti stávajících plátců oznámit do 2 měsíců od nabytí účinnosti novely zákona o DPH údaje o svých účet takto slouží formulář „Oznámení o změně registračních údajů / Žádost o zrušení registrace“ č. 25 5111 MFin 5111 - vzor č. 1, dostupný na adrese: http://cds.mfcr.cz/sys/cds/scripts/tiskopisy/tiskopisy-pdf2013/5111_1.pdf

Konkrétně se jedná o položku číslo 12 - Čísla účtů u poskytovatelů platebních služeb.

V případě nedostatečnosti kapacity dané položky přímo ve formuláři, se pro nahlášení dotčeného údaje používá tzv. „volná“ příloha. V takovém případě musí volná příloha obsahovat shodné údaje jako má předmětná položka formuláře. Tímto způsobem lze oznámení učinit. Pro tento účel doporučujeme využít přiložený vzor.

1Finanční správa ČR zveřejní od 1. 4. 2013 na svých internetových stránkách bankovní účty plátců DPH 2Přesněji účtů u poskytovatelů platebních služeb – zobecněno použitím pojmu „bankovní“ účty
soubor ke stažení




další novinky v kategorii: Daň z přidané hodnoty

Limit pro registraci k DPH a využívání paušální daně vzroste na dva miliony
29.11.2022


Prominutí úroků z prodlení a prominutí úroku z posečkání na DPH pro podnikatele převážně provozující dopravu
12.04.2022
V souvislosti s mimořádnou událostí na Ukrajině vydal ministr financí "Rozhodnutí o prominutí příslušenství daně a zálohy na daň z důvodu mimořádné události", zveřejněné dne 24. 3. 2022 ve Finančním zpravodaji č. 6/2022 (dále jen „Rozhodnutí“).


Formulář zjednodušující oznamovací povinnost pro prominutí úroků z prodlení a prominutí úroku z posečkání na DPH pro podnikatele
12.04.2022
V souvislosti se sekundárními dopady mimořádné události na Ukrajině vydal ministr financí "Rozhodnutí o prominutí příslušenství daně a zálohy na daň z důvodu mimořádné události" (dále jen „Rozhodnutí“), zveřejněné dne 24. 3. 2022 ve Finančním zpravodaji č. 6/2022 (viz informace Prominutí úroků z prodlení a prominutí úroku z posečkání na DPH pro podnikatele převážně provozující dopravu).


Prodloužení prominutí DPH při dodání respirátorů
30.09.2021
Ministryně financí prodlužuje promíjení DPH při dodání respirátorů včetně pořízení z JČS a dovozu. Příslušné Rozhodnutí je zveřejněno ve Finančním zpravodaji č. 31/2021 ze dne 24. srpna 2021.


DPH u dovozu zboží do 22 EUR ze třetích zemí od července 2021
12.08.2021
Od 1. 7. 2021 až do nabytí účinnosti novely zákona o dani z přidané hodnoty (DPH) platí stále podle zákona o DPH - osvobození od daně u dovozu zboží, kdy úhrnná hodnota nepřesahuje 22 EUR. To platí pro všechny dovozy zboží do 22 EUR, které jsou propuštěny do volného oběhu v České republice, bez ohledu na druh přepravce – např. Česká pošta či expresní přepravce.


Kde nás najdete

UDS, s.r.o.
Vršovická 841/40, 101 00 Praha 10

Telefon: +420 222 981 423
Mobil:+420 777 724 737
E-mail: info@uds.cz

Mapa

Novinky

Vyšší podpora pro rodiny s dětmi: návrh MPSV na navýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun prošel Sněmovnou
Poslanci dnes v rámci novely zákona o státní sociální podpoře schválili navýšení rodičovského příspěvku. Ten se rodičům dětí narozených od 1. ledna 2024 navýší o 50 tisíc korun, tedy z původních 300 tisíc na 350 tisíc. Zároveň bude jeho čerpání zkráceno ze čtyř let na tři roky. MPSV tak pokračuje v podpoře rodin s malými dětmi. Od letošního srpna navíc lidé mohou o rodičovský příspěvek požádat pohodlně on-line. Novela zároveň zjednodušuje komunikaci s Úřady práce ČR.

Zkontrolujte si, zda nemáte přeplatek na silniční dani
Finanční správa opakovaně upozorňuje poplatníky daně silniční a zejména bývalé poplatníky, kteří mají přeplatek na dani silniční, aby si požádali o jeho vrácení. Přeplatky vznikly zejména úhradou záloh na daň silniční u osobních vozidel po 1. 1. 2022, ačkoliv tato povinnost byla již v tomto období zrušena. V současné době finanční úřady evidují přeplatky v celkové výši přibližně 635 mil. Kč, přičemž značná část přeplatků vznikla z výše uvedeného důvodu.

další novinky

Kalkulace ceny